Jong Ajax wint van SC Cambuur en behaalt hoogste eindnotering ooit.

06 mei 2017 - 14:35
UsershyraDesktopajax_dataimages2e32f85c068036e9fe2fb911c7fb643a_normal
Carel Eiting is tevreden, maar niet blij met de tweede plek. © Pro Shots

De kampioen van de Jupiler League was al enkele weken bekend, maar de strijd om de tweede plek was voorafgaand aan de wedstrijd van vrijdagavond nog ongemeen spannend. Jong Ajax stond tweede met 73 punten, en SC Cambuur derde met twee punten minder. Uiteindelijk wist Jong de laatste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten: 2-1.

Waar Peter Bosz al had aangegeven dat het eerste zondag zou aantreden met een gewijzigd elftal ten opzichte van de wedstrijd tegen Lyon, was dit ook in de opstelling van Jong terug te zien. Zo maakten Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong vrijdag geen minuten.

Cambuur reisde af naar Amsterdam als de ploeg in vorm: de laatste zes wedstrijden werden allemaal gewonnen. Van die goede vorm was weinig te zien, zeker in de openingsfase was er van een krachtsverschil geen sprake. Wel deelde Cambuur, in de personen van Monteiro en Tissoudali, speldenprikjes uit.

Het tot dan tandeloze Ajax kwam verrassend op voorsprong. Na een beeldschone combinatie waarbij spits Mateo Cassiera aangever is, ramt Carel Eiting met links de bal in de linkerbovenhoek. Er is dan een half uur gespeeld.

Dik tien minuten later werd de marge verdubbeld: 2-0. Ditmaal geen mooie combinatie, maar een countergoal, met wederom een beslissende rol voor Cassiera. Ditmaal als afmaker op een assist van Vaclav Cerny.

Het restant van de eerste en het overgrote deel van de tweede helft kende weinig hoogtepunten. Jong Ajax kreeg de beste kansen, maar weigerde door te drukken; Cambuur probeerde maar werd maar sporadisch gevaarlijk. Eénmaal was het billenknijpen voor Ajax: maar Leon Bergsma lette goed op en haalde een bal van de lijn.

De 2-1 viel vlak voor het einde alsnog vanuit een dood spelmoment. Cambuur-speler Erik Bakker schoot twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd een penalty binnen. Hierna was er van een last-minute slotoffensief overigens geen sprake.

Na afloop van de wedstrijd liet doelpuntenmaker Eiting weten wel tevreden te zijn met de plek van runner-up, maar niet blij. Ook gaf hij te kennen dat Jong wellicht kampioen had kunnen worden: “Ik had er wel in geloofd. We hebben het thuis bij een aantal gelijkspelletjes laten liggen. Het zat er zeker in, maar het mocht niet zo zijn.”

Jong Ajax sluit het seizoen af met 76 punten uit 38 wedstrijden. De ploeg van Marcel Keijzer leed dit seizoen overigens maar een thuisnederlaag.