Hangen, wurgen, vloeken, maar we gaan naar Stockholm!

Het is gelukt, Ajax gaat naar Stockholm! Wil je weten hoe, dan kun je doorlezen, maar we raden aan eerst bij te komen en een biertje te pakken. Lyon - Ajax: 3-1. De Fransen winnen, wij vieren feest!

11 mei 2017 - 22:56
UsershyraDesktopajax_dataimages9b361624e93200f34159746af8ab3c0f_normal
Het was knokken, maar dat zijn de lekkerste. © Pro Shots

Door Mike van Damme

Aftellen vanaf de eerste seconde
Wat waren we onzeker, ondanks die 4-1-zege in Amsterdam. Als Lyon het maar niet de heupen kreeg, als het jonge Ajax maar niet door de ondergrens zou zakken. De tijd kroop voorbij vandaag, en vanaf de eerste seconde van het duel was het aftellen. Ajax deed rustig aan. Een uittrap van Andre Onana: dertig seconden tijdwinst. Verkeerde aanname Amin Younes: toch weer drie seconden. Een overijverige ballenjongen: vijf seconden. Lekker combineren: minuten. Gelukkig kwam Ajax na tien minuten erachter dat gewoon voetballen toch het meest opleverde.

Ruimte, ruimte en nog meer ruimte
Omschakelen doe je als team. Behalve als je Lyon heet. En dat had Ajax snel door. Wat een ruimte kreeg de ploeg na de eerste Franse storm. En daar kwam dan ook de 0-1 uit. Een prachtig passje van Younes zette Kasper Dolberg oog in oog met keeper Anthony Lopes. De Deen wipte de bal koelbloedig over hem heen.

Ajax reanimeert Lyon zelf
Na de 0-1 leek er niets aan de hand. Het geloof bij de Fransen was weg, het meeverdedigen ook. Maar Ajax ging slordig met de ruimte en het overwicht om. En vlak voor rust bracht de ploeg Lyon zelfs weer helemaal terug, door in twee minuten twee treffers weg te geven. Eerst veroorzaakte Matthijs de Ligt een strafschop, die verzilverd werd door Alexandre Lacazette. De topspits was een minuutje later weer trefzeker uit een voorzet van Nabil Fekir. Gelukkig floot scheidsrechter Szymon Marciniak meteen af.

Het aftellen gaat door
Weer een uittrap van Onana: dertig seconden. Gele kaarten: toch ook al snel een paar minuten. Vooral in de tweede helft trok scheidsrechter Marciniak aardig wat gele kaarten. Waaronder een voor Joël Veltman. Peter Bosz was wijs en wisselde de rechtsback na amper een uur spelen voor Kenny Tete. Dat was iets beter voor de hartslag, die toch al rare slagen maakte.

Standbeeld voor Onana, naast nieuw contract
Voor de wedstrijd liet Marc Overmars weten dat Onana gaat bijtekenen. Een klein standbeeld in de Arena mag daar nog wel bij. De keeper redde Ajax met nog een kwartier te spelen, nadat Maciej Rybus vrij kon inschieten. Vorige week was de Kameroener ook al belangrijk met een paar sterke reddingen. Bijna bestelden we ook een standbeeld voor Donny van de Beek. De invaller schoot de bal echter tegen de lat.

Niet normaal, zo’n slotfase
En toen werd het 3-1 door Rachid Ghezzal, in de tachtigste minuut en trilde het Parc Olympique Lyonnais op zijn grondvesten. De vrees die we allen hadden werd steeds meer werkelijkheid. Helemaal nadat Nick Viergever, de held van Gelsenkirchen, met nog zes minuten te spelen van het veld moest na zijn tweede gele kaart. Omdat Bosz al drie keer had gewisseld, kon er geen extra kopkracht worden ingezet. Het was hangen, wurgen, maar na drie minuten blessuretijd kwam de verlossing: WE GAAN ECHT NAAR STOCKHOLM!