Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Lyon - Ajax

De tijd kruipt vandaag voorbij. Het is wachten op 21.05 uur, als Ajax en Olympique Lyon aftrappen in het Parc Olympique Lyonnais. Om in elk geval de tijd een beetje te doden hier alvast drie dingen die je moet weten over het duel.

11 mei 2017 - 13:04
UsershyraDesktopajax_dataimages57feb6023ce4bab1a85f9fcab4440df0_normal
Van Amsterdamse feestjes houden ze niet in Lyon. Hopelijk vanavond weer een! © Pro Shots

Door Mike van Damme

Lyon op scherp door feestvierende Ajacieden
Het waren heerlijke beelden, vorige week in de Johan Cruijff Arena. Geen supporter die wegging voordat de ereronde van de spelers tot een einde was gekomen, en honderden fans die zich onder de fly-over hadden verzameld om de spelers nog eens toe te zingen.

Die beelden hebben ook Lyon gehaald, want bij de Franse club praten ze er ook al een week over. En niet in positieve zin. Voorzitter Jean-Michel Aulas roeptal  sinds de 4-1 dat Ajax denkt in de finale te staan, maar dat zijn ploeg thuis met 3-0 kan winnen. Een boodschap die trainer Bruno Génésio een dag voor de wedstrijd nog maar eens herhaalde.

In de media werd al uitgebreid stilgestaan bij eenzelfde comeback, tegen Club Brugge in 2001, dat in België met 4-1 won, maar in Lyon met 3-0 verloor, dankzij drie treffers van Sonny Anderson. De grote ster moet nu Alexandre Lacazette worden. De aanvaller viel in Amsterdam slechts (en slecht) in, maar is nu fit genoeg om te beginnen.

Het geloof is groot in Lyon, bij Ajax is er ondanks het feestje van vorige week absoluut geen sprake van enige onderschatting. Peter Bosz zegt immers ook al een week lang dat zijn ploeg nog lang niet in de finale staat. Maar die woorden hebben ze in Lyon dan weer niet opgepikt.

Drukste seizoen van Ajax ooit?
Gaat het seizoen echt tot 24 mei duren? We hopen het zo, en het zal ongekend zijn. Vooral omdat het seizoen al op 26 juli begon, met de thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Eerlijk is eerlijk: als Ajax zo goed speelt als de laatste tijd (vooral in thuiswedstrijden), dan mag het seizoen nog wel een paar weken of maanden duren.

Maar kan de club ook een record vestigen wat betreft meest gespeelde officiële wedstrijden in een seizoen? Dat lukt alleen als Ajax de finale van de Europa League haalt, zo bevestigde statistiekengoeroe @sportzeloot op Twitter. In Stockholm speelt de ploeg dan zijn 56ste duel van dit seizoen, en zo vaak kwam Ajax niet eerder in actie.

Het record staat nu op 55 duels. Dat aantal werd gehaald in de seizoenen 2006/2007 en 2010/2011. In beide seizoenen liep de teller vooral op door voorrondevoetbal in Europa en het behalen van de finale van het KNVB-bekertoernooi. In beide seizoenen werd overigens ook een prijs gepakt: in 2007 de KNVB-beker, in 2011 de landstitel. Het aantal wedstrijden gaat Ajax sowieso evenaren, zondag tegen Willem II. Hopelijk geldt hetzelfde voor het pakken van een prijs.

Veiligheid boven alles
In de vorige ronde liep het thuisduel van Lyon met Besiktas aardig uit de hand. Honderden Turkse fans liepen het veld op, waardoor het duel tijdelijk gestaakt werd. Beide clubs hangt bij wederom ongeregeldheden de komende jaren een flinke schorsing boven het hoofd. En dus zet Lyon vanavond 550 agenten in om ongeregeldheden te voorkomen, en zullen er extra controles in het centrum van de stad zijn.

In het uitvak zitten 2800 Ajacieden, waar tegen Besiktas ongeveer 18000 Turkse aanhangers een kaartje hadden bemachtigd. Dat is al een verschil. Daarnaast weten ze bij Lyon dus ook al dat we goed zijn in het vieren van een feestje. Hopelijk kunnen we dat beeld vandaag nog eens bevestigen. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >