Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Olympique Lyon

Het is mei, het is tijd voor de halve finales van de Europa League en Ajax doet nog mee. Het is ontzettend mooi, maar we willen meer. Dat gaat niet zonder goede voorbereiding. Daarom hebben we drie dingen verzameld die je moet weten over Ajax - Olympique Lyon.

03 mei 2017 - 13:29
UsershyraDesktopajax_dataimagesb9690ef97bc6b74b7511643fef67410e_normal
Dit was schitterend, maar we willen meer. © Pro Shots

Ajax meest ervaren club in EL
Ajax is van de vier halve finalisten Europa League de meest ervaren club als het gaat om het winnen van de beker die bij het toernooi hoort. Ajax is namelijk de enige club die beker ooit won. Precies 25 jaar geleden was Ajax in de finale van wat toen nog de Uefa Cup heette te sterk voor Torino.

Olympique Lyon en Celta de Vigo wonnen zelfs nog nooit een Europese prijs, want we tellen de Intertoto Cups die beide ploegen wonnen maar niet mee. Manchester United, de vierde halve finalist, verzamelde natuurlijk al wel een hoop Europees eremetaal – nog altijd minder dan Ajax – maar de Uefa Cup of Europa League won het nooit. Mocht United er dit jaar wel met de beker vandoor gaan, dan komt het trouwens bij een select groepje Europese clubs die de drie Europese hoofdprijzen hebben gewonnen. Naast Ajax presteerden alleen Juventus, FC Barcelona, Bayern München en Chelsea dat.

Jonkies
In het winnen van prijzen mag Ajax als club dan ervaren zijn, de meeste spelers uit de huidige selectie hebben de Europese glorie niet (bewust) meegemaakt. Lasse Schöne, Nick Viergever, Heiko Westermann en Diederik Boer waren in 1995 oud genoeg om de Champions Leaguefinale te kijken, de rest van de selectie lag toen nog in de luiers of moest nog worden geboren. De gemiddelde leeftijd van de basiself Ajax zal vanavond dan ook onder de 22 jaar liggen.

Als je je bedenkt dat van de 21 spelers die Lyon heeft meegenomen naar Amsterdam er maar vijf jonger zijn dan 22 kun je met een simpele rekensom tot de conclusie komen dat de basis van de Fransen gemiddeld een stuk ouder is. Maar Ajax speelt al het hele jaar in Europa tegen oudere ploegen, dus daar heeft het gelukkig wel weer veel ervaring mee.

Resultaten uit het verleden…
…bieden geen garantie voor de toekomst. Maar toch kijken we even naar het verleden. Ajax en Olympique Lyon ontmoetten elkaar vier keer, telkens in de Champions League. Ajax won de eerste twee keer en twee keer werd het 0-0. De overwinningen werden geboekt in seizoen 2002/2003, toen Ajax uiteindelijk doorstootte naar de kwartfinales van het kampioenenbal. De twee gelijke spelen in 2011 maakten de weg vrij voor de knipoogkroaat. En dat moet nog worden rechtgezet, daar lijkt ons deze ontmoeting in de halve finales van de Europa League uitermate geschikt voor.

Ajax - Olympique Lyon begint woensdag om 18.45 uur en de wedstrijd staat onder leiding van de Italiaan Gianluca Rocchi.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >