Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Ligt kan jongste speler ooit worden in Europese finale

Ajax beleeft al een ongekend seizoen, maar de doorbraak van Matthijs de Ligt valt zelfs in de categorie bizar. De verdediger is slechts zeventien lentes jong, maar speelt topwedstrijden op Europees niveau als hij minstens tien jaar ouder is. In de finale lonkt een record.

21 mei 2017 - 21:00
UsershyraDesktopajax_dataimages5dcffea797399fb07c69633b56d0e266_normal
Er ligt een record voor het oprapen. © Pro Shots

De Ligt is woensdag, op de dag van de finale van de Europa League, 17 jaar en 285 dagen oud. Als hij in actie komt tegen Manchester United, dan is hij de jongste voetballer met speelminuten achter zijn naam in de finale van een Europees toernooi. 

Het ANP is de geschiedenisboeken ingedoken en komt tot deze conclusie. Bij de gecheckte finales is rekening gehouden met de eindstrijd van de Europacup 1, Europacup 2, Uefa Cup, Champions League en Europa League.

Het huidige record staat op naam van Alberto Malusci, die in 1990 twee minuten met Fiorentina mocht meedoen tegen latere winnaar Juventus. Ook toen stond de Uefa Cup op het spel. Malusci was 17 jaar en 313 dagen jong en kwam slechts twee minuten in actie. 

Wie weet heeft er in een of ander minder serieus potje ooit een nog jongere speler meegedaan, maar het moet wel een beetje behapbaar blijven. Overigens is de kans vrij groot dat dit record straks op naam van De Ligt komt te staan. Al is het maar vanwege de schorsing van Nick Viergever.

Viergever werd in de return tegen Olympique Lyon met een geelrode kaart van het veld gestuurd, waarmee De Ligt de aangewezen centrale verdediger voor de finale lijkt te zijn. Hij vormt dan een duo, samen met Davinson Sánchez. 

De Ligt werd deze lente ook al de jongste speler in het Nederlands elftal sinds de Tweede Wereldoorlog. Het valt wel te hopen dat 24 mei 2017 een betere dag wordt dan de dag waarop dat feit zich voltrok.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >