Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz stuwt Ajax naar mooie notering op Europese ranglijst

Ajax staat in de halve finales van de Europa League. We hopen dat dit pas het begin is van mooie tijden. En dan bedoelen we zowel de korte als de lange termijn. Als je kijkt naar de klassering van Ajax op de Euro Club Index, gaat het weer de goede kant op. De club staat nu dertigste.

01 mei 2017 - 14:58
UsershyraDesktopajax_dataimagese84f50ce96745f768cc0474e052b5495_normal
Ajax wint dit seizoen aanzien terug in Europa. © Pro Shots

De Euro Club Index tracht weer te geven hoe sterk de clubs verspreid door Europa zijn. De prestaties in de nationale competitie worden meegenomen en uiteraard zijn ook de resultaten tijdens Europese potjes van belang.

Als we kijken naar de klassering van Ajax, zien we dat onder Peter Bosz een stijgende lijn is ingezet. Het zag er aan het begin van het seizoen, rond de oorwassing tegen FK Rostov, slecht uit, maar daarna bleven de Ajacieden ongeslagen tot in Kopenagen.

En als we iets goed verteren, dan is het wel de tweede nederlaag (3-2) tegen Schalke 04. Ajax bezet momenteel de dertigste plek en stond vorige week – voor het eerst sinds vier jaar – zelfs weer even bij de 25 beste Europese clubs, maar die notering dateert van voor de verliespartij tegen PSV.

Ajax is weer terug op het niveau van 2014, het moment waarop Frank de Boer dankzij aardige campagnes in de Champions League nog mooie rapportcijfers kon overleggen. De uitschakeling in de groepsfase vorig seizoen deed de klassering van Ajax niet veel goeds.

Gelukkig gaat het nu beter. Ajax is alweer twaalf Europese thuisduels op rij ongeslagen en hoewel ook De Boer hier zijn steentje aan bijdroeg, zette Bosz de laatste zes potjes voor eigen publiek stuk voor stuk om in een overwinning.

Tegenstander Olympique Lyon heeft op diezelfde Euro Club Index ook wel eens betere tijden gekend, zo blijkt uit de cijfers over langere tijd. Lyon noteerde zijn topscore in de zomer van 2007. Toen was de Franse ploeg nummer zes van Europa, op basis van deze calculaties. Tegenwoordig staat Lyon 36ste, zes plekken onder Ajax.

Als we de ranglijst van de Uefa zelf erbij pakken, staat Lyon wel weer boven Ajax. De halve finale betreft een ontmoeting tussen nummer 25 en nummer 28. Die klassering van Ajax is weer reden om aan te nemen dat het een beschermde status geniet als het komende zomer instroomt in de voorronde van de Champions League.

Ajax kan zich ook nog altijd direct plaatsen, maar dan moet het wel even de Europa League op zijn naam schrijven.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >