AjaxO19 kampioen na winst in mini-Klassieker

Ajax onder 19 is zaterdagmiddag op eigen veld kampioen geworden na een 3-1 overwinning op de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Alle Amsterdamse doelpunten vielen voor rust, na rust werd de Rotterdamse eretreffer gescoord.

20 mei 2017 - 16:56
UsershyraDesktopajax_dataimagesa0af408a2ec7c4a4f5142b18909bc445_normal
Aanvoerder Dani de Wit verzorgde de openingstreffer. © Pro Shots

Zonder Kaj Sierhuis en Anderson Lopez bij de selectie begon het team van Aron Winter aan de mini-Klassieker in de wetenschap dat een punt voldoende was voor het binnenhalen van de titel. Vanaf het begin was echter duidelijk dat Ajax niet speelde voor een gelijkspel, maar voor de volle winst.

Met Justin Kluivert op de tribune voor de nodige support kwam Ajax al binnen twintig minuten op voorsprong. Aanvoerder Dani de Wit kopte zuiver raak uit een hoekschop: 1-0.

Gelegenheidsspits Zian Flemming verdubbelde de voorsprong door na 32 minuten een afgemeten voorzet van Ché Nunnely binnen te koppen. Het volgende doelpunt liet niet lang op zich wachten. In minuut 33 was het de aangever bij de tweede goal, Ché Nunnely, die een niet te missen kans verzilverde. Dit was overigens het 100e doelpunt van AjaxO19 dit seizoen.

In de tweede helft gebeurde er minder. Voor beide ploegen was het duidelijk dat Ajax de buit binnen had. Toch kwam Feyenoord nog terug tot 3-1. Een half uur voor tijd zorgde Ozan Kökcü.

De kampioenswedstrijd die slechts een helft de allure van een kampioenswedstrijd had werd na 90 minuten spelen afgefloten door de scheidsrechter: Ajax was kampioen. Het was overigens de vierde keer op rij dat AjaxO19 kampioen werd.

Direct na afloop barstte het feest los. Samen met de supporters, die in grote getalen op dit treffen af waren gekomen, vierden de jeugdspelers deze dikverdiende titel.

Door het behaalde kampioenschap speelt AjaxO19 ook volgend seizoen in de Youth League. Dit seizoen reikte het, net als vorig seizoen, tot de kwartfinale. Of AjaxO19 instroomt in het hoofdtoernooi of in de voorrondes is afhankelijk van het resultaat van Ajax 1 in de Europa League-finale van woensdag. Bij winst van Ajax op Manchester United speelt het eerste van Ajax volgend seizoen in de Champions League, hierdoor zou AjaxO19 direct geplaatst zijn voor het hoofdtoernooi van de Youth League.