Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die opvielen bij de klassieker

Ajax deed wat het moest doen en versloeg Feyenoord overtuigend in de klassieker. De Amsterdammers verkleinden het gat met de koploper naar slechts drie punten en zetten de druk vol op de ketel. Vijf zaken die ons verder nog opvielen in een kolkende Arena.

02 april 2017 - 16:37
UsershyraDesktopajax_dataimages2e47fbb121144b484bd258654a49fca7_normal
Justin Kluivert was een voortdurende plaag voor de Rotterdammers. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ajax zet de toon in een hels openingskwartiertje
Het vuurwerk voor aanvang van de wedstrijd kreeg een meer dan passend vervolg. Amper een minuut stond er op de klok toen Lasse Schöne vanuit een vrije trap de eerste treffer van de middag achter doelman Brad Jones poeierde. Daarmee stak de Deen een lontje aan van een eerste helft die we de Ajacieden zelden zagen spelen. Scheidsrechter Kuipers voelde de wedstrijd goed aan en liet lekker doorvoetballen. Ajax gaf de koploper vanaf de eerste minuut het gevoel dat er weinig te halen viel in de Arena en hield dat probleemloos vol.

Kluivert gaat het Younes lastig maken
Het zit in de genen. Zoals vader Patrick vrijwel nooit een slechte klassieker speelde, zo deed zoonlief Justin dat ook indrukwekkend. Fladderend vanaf de linksbuitenpositie was de Amsterdammer een voortdurende plaag voor international Rick Karsdorp. Ook na de pauze was Kluivert een van de meest dreigende Ajacieden en had hij zelfs de derde treffer kunnen maken na een heerlijke steekpass van Hakim Ziyech. Toen Bosz hem tien minuten voor tijd naar de kant haalde, kreeg hij een knuffel van Ziyech, applaus van veltman en Nouri en een oorverdovend applaus van de Arena.

Hakim Ziyech neemt Ajax bij de hand
De Marokkaanse middenvelder behoorde tot de absolute smaakmakers van deze klassieker. De middenvelder streed, speelde bekwaam, had overzicht en was zelf een dichtbij een treffer. De manier waarop hij Neres in staat stelde om de tweede Ajaxtreffer te maken, was van uitzonderlijke klasse. Dat hij tot het gaatje was gegaan, bleek in blessuretijd toen de Ajacied een krampaanval kreeg. Kluivert werd verkozen tot beste speler van de wedstrijd, maar Ziyech mocht daar ook wel aanspraak op maken.

Traoré blijft zoekende, ook in de spits
Opgelucht juichte Bertrand Traoré mee met David Neres na de 2-0. Logisch, want even daarvoor had de Burkinees een opgelegde kans om zeep geholpen op 2-0 door te wild over te schieten. In de tweede helft kreeg hij opnieuw een kans, maar treuzelde opnieuw te lang. Twaalf minuten voor tijd verzuimde hij in kansrijke positie af te leggen op Davy Klaassen en strandde opnieuw op de goed keepende Jones. Met zijn balvaste spel bleef de aanvaller echter voortdurend van waarde voor de ploeg en toen Bosz hem vlak voor tijd wisselde kreeg ook de Burkinees zijn applaus.

Neres maakt met wisselend succes kennis met de klassieker
Vanwege een late knieblessure van Amin Younes kreeg de kleine Braziliaan in zijn eerste klassieker voor het eerst de kans zich in de basis te presenteren aan de uitverkochte Arena. De Braziliaan had aanvankelijk moeite om aan te haken in het hoge niveau, maar herpakte zich uitstekend en bekroonde dat met zijn eerste treffer in de Arena, een bevrijdende in de wedstrijd bovendien. Uiteindelijk hield Neres het na de pauze nog een kwartiertje vol, maar toen bleek de accu wel leeg. Bosz wisselde hem daarop voor Abdelhak Nouri.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >