Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kampioenskansen Ajax nog niet groter dan 23 procent

Al sinds de ochtend van de klassieker leeft het idee dat Ajax de competitie spannend kan maken. En de spanning is nu ook weer terug. Maar hoe groot is de kans dat Ajax ten koste van Feyenoord alsnog de schaal pakt? Blijkbaar niet veel groter dan 23 procent.

10 april 2017 - 12:04
UsershyraDesktopajax_dataimages7b1753927fd78af1ef6d84dd110406ba_normal
Er is een kans van 1 op 4 dat Nouri volgend seizoen 35 op de rug heeft. © Pro Shots

Met nog vier wedstrijden te gaan, staat Ajax slechts een puntje achter op de koploper. Feyenoord heeft een beter doelsaldo en alles in eigen hand, maar de stress van een eerste landstitel in achttien jaar is nog wel een dingetje.

Daar komt nog bij dat Ajax het uitduel met PSV tot een goed einde moet zien te brengen. En dan hebben we het nog niet eens over de dubbele ontmoeting met Schalke 04 gehad. Kortom, er zijn nogal wat dingen die invloed hebben op de titelrace.

Een van de beste manieren om een inschatting te maken van wat komen gaat, is een blik werpen op de modellen van @11tegen11. Als je dit interessante account op Twitter nog niet volgt, moet je dat snel doen. Van passmapjes na iedere wedstrijd tot de statistische kans op een kampioenschap, het komt allemaal voorbij.

Dankzij @11tegen11 weten we dat de kans op een kampioenschap van Ajax deze dagen zo’n 23 procent bedraagt. Feyenoord heeft nog altijd de beste papieren, maar direct na Excelsior - Ajax lag de schaal al bijna klaar. Dat is nu niet meer zo. Van de 93 procent kans is nu nog 76 procent over.

PSV valt ook maar niet definitief af te schudden en heeft nog altijd een procentje kans. Het is niet bekend of de statische modellen van Jetro Willems een kans van 99 procent opleveren. Sowieso speelt PSV een sleutelrol in de ontknoping, door het treffen met Ajax.

De Ajacieden hebben, uiteraard, de grootste kans op een 34ste landstitel door nog vier keer te winnen. Dit is dus inclusief winst in Eindhoven, al is dat tegelijkertijd verreweg de moeilijkste opgave van de vier resterende potjes. Afhankelijk van de resultaten van Ajax mag Feyenoord wellicht een tweede keer punten verspelen, zonder desastreuze gevolgen.

Als Feyenoord nog serieus zenuwachtig wordt, stijgen de kansen misschien wel verder. De opdracht voor Peter Bosz en consorten is dus sowieso simpel: vier keer winnen. Dan zien we wel waar het schip strandt!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >