Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Schalke 04

We maken ons op voor de eerste kwartfinalewedstrijd in veertien jaar tijd. Schalke 04 is donderdagavond de tegenstander in de Amsterdam Arena. En hoewel de zenuwen al door ons lichaam gieren, blijft een goede voorbereiding belangrijk. Daarom hebben we drie dingen die je moet weten over Ajax - Schalke 04 voor je verzameld.

13 april 2017 - 12:09
UsershyraDesktopajax_dataimages52369c9739c35eb887783639a07354a7_normal
Op naar een mooie Europese avond, met Van de Beek waarschijnlijk op de 6. © De Brouwer

Youri Mulder waarschuwt voor koude kermis
“Wenn du sie derart unterschätzt, dann könntest du, wie man in den Niederlanden sagt, von einer kalten Kirmes zurückkommen.” Nee, jullie zitten niet ineens op ajaxlife.de, dit is een uitspraak van Youri Mulder op het digitale thuis van Schalke. Die uitdrukking kenden de Duitsers nog niet. Daarom werd Klaas-Jan Huntelaar een dag voor de wedstrijd gevraagd of hij het kan uitleggen. “Het is een spreekwoord en Youri heeft dat ondanks alle successen ook wel eens meegemaakt. Dan kom je thuis van de kermis en heb je het koud, maar hoe je het precies vertaalt, weet ik ook niet.”

Daar worden de Duitsers dus ook niet veel wijzer van en dat is maar goed ook. Laat ze Ajax maar lekker onderschatten, dat vergroot de kansen van Ajax alleen maar. Hopelijk komt Schalke van een koude kermis thuis.

Wie vervangt Schöne?
Ajax moet het donderdagavond doen zonder Lasse Schöne, de verdedigende middenvelder is geschorst. Dan zorgt dan weer voor de vraag hoe Peter Bosz het gemis van Schöne opvangt. “Met een andere speler, die dat wel anders zal invullen dan Schöne dat doet. Maar wel met de gedachte zoals wij met Ajax willen voetballen,” geeft de trainer nog weinig prijs.

Bosz leek afgelopen zaterdag wel wat prijs te geven. Schöne ging in de rust van NEC - Ajax (1-5) lichtgeblesseerd naar de kant hij werd toen vervangen door Donny van de Beek. “Donny is een speler waarvan ik vind dat hij daar kan spelen,” vertelt Bosz, die redelijk tevreden was over Van de Beek. “Hij heeft goede dingen gedaan, maar ik heb ook na de wedstrijd met hem gezeten om hem te wijzen op dingen die hij nog niet goed gedaan heeft. Het is ook logisch, hij is pas negentien jaar en dat is wel een heel centrale, belangrijke positie in het elftal.”

Grote kans dus dat Van de Beek donderdagavond de plek van Schöne overneemt. Al is Frenkie de Jong ook een serieuze optie voor Bosz. Dat De Jong zaterdag niet in het veld kwam had vooral te maken met dat hij twee dagen eerder nog met Jong Ajax in actie kwam. “Hij kon qua fysiek niet twee dagen later weer spelen.”

Ook een beetje tegen FC Twente
Supporters van Schalke 04 en FC Twente kunnen het goed met elkaar vinden. In de officiële fanshop van de Duitsers kun je zelfs een vriendschapssjaal van de twee clubs kopen. Daarmee wordt Ajax - Schalke ook een beetje Ajax - Twente. Op Vice Sports legt oprichter van Blau Weiss Enschede, een door Schalke officieel erkende Twentse supportersvereniging, wat de twee clubs bindt. En nee, hij denkt niet dat het veel te maken heeft met dat Enschede vlakbij Duitsland ligt, de twee clubs liggen nog altijd meer dan honderd kilometer bij elkaar vandaan.

“De textielarbeiders uit Enschede passen wel bij de mijnwerkers uit Gelsenkirchen. Veel Twentenaren zien hun mentaliteit van terug bij Schalke 04: niet zeuren, gewoon hard werken. Een andere overeenkomst zit hem misschien in het minderwaardigheidscomplex waar beide clubs soms mee kampen. De aanhang voelde zich vaak in de hoek gedrukt door grotere clubs als Ajax of Bayern München. Het gevoel van ‘wij tegen zij’ leeft bij beide clubs dus nogal,” is de analyse van Vice aan de hand van het verhaal van Henny ten Vergert, de oprichter van Blau Weiss Enschede. Kijk dus niet gek op als je donderdag in het uitvak ook wat rood ziet tussen het blauw van Schalke.

Ajax - Schalke 04 begint donderdag om 21.05 uur en de wedstrijd staat onder leiding van de Rus Sergei Karasev.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >