Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Alle feiten en cijfers van Viergever tegen Schalke 04!

Als het uitvak in Eindhoven ondanks een nederlaag staat te klappen, is er iets bijzonders aan de hand. Bijzonder is zelfs het understatement van het jaar. Ajax staat in de halve finales van de Europa League, met grote dank aan Nick Viergever! Viergever speelde tegen Schalke 04 een wereldpartij.

25 april 2017 - 17:33
UsershyraDesktopajax_dataimages1cb5a7b2fd579eab330bf02a45794dd8_normal
Stel je toch eens voor dat Viergever een omhaal had gescoord! © Pro Shots

Als je Viergever tegenkomt in de supermarkt, denk je eerder een brave accountant te treffen dan een voetballer van Ajax. Maar hij groeide op die befaamde donderdag in Gelsenkirchen uit tot de grote held. Ook als Ajax eruit was gevlogen, zouden we vol lof praten over Viergevers optreden, maar de beslissende treffer maakt zijn heldenstatus nog vele malen groter.

Het had niet veel gescheeld of het was einde verhaal geweest. Klaas-Jan Huntelaar miste in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een grote kans. Andre Onana was er maar net op tijd bij, anders was het over en uit. Ajax keek toen al tegen een achterstand aan van 2-0. Het was een avond waarop te veel spelers niet thuisgaven.

Viergever gaf wel thuis. Het leek na een uur spelen alsof-ie vermoeid was, maar hij bleef gaan. En gaan. En gaan. We wisten dat Nick op meerdere posities kan spelen, we wisten nog niet dat hij 120 minuten lang de gehele linkerflank kon bestrijken. Maar we weten het nu wel. Sinds de belangrijkste Europese wedstrijd van Ajax in ruim twintig jaar tijd.

Nog afgezien van het feit dat hij overal op de linkerflank was te vinden, was Viergever in de Veltins-Arena ook nog eens de gevaarlijkste Ajacied. Want inderdaad, dat waren niet de spitsen. Dat was Viergever. Opta Sports turfde in totaal 109 balcontacten, waarvan er 7 in het vijandelijke strafschopgebied waren.


Afbeelding 1: De 109 balcontacten van Viergever tegen Schalke 04 in kaart gebracht.

Viergever was qua balcontacten en zeker qua locatie ook echt een van de gevaarlijkste spelers van Ajax. Alleen Amin Younes (8 om 7) raakte de bal een keertje vaker in de buurt van Schalke-doelman Ralf Fährmann. Ergens is het natuurlijk van de zotte dat de linksback je gevaarlijkste speler is, maar het geeft prima aan hoe knotsgek die avond in Gelsenkirchen verliep.

Het vertelt ook dat Bertrand Traoré en Kasper Dolberg onschadelijk werden gemaakt. De avond was weliswaar anders verlopen als Traoré een geldig doelpunt had gemaakt en niet was afgevlagd, maar nogmaals: daar werd het achteraf slechts mooier van. Al blijft het gek dat een linksback 7 keer aan de bal is in het strafschopgebied, Traoré slechts 3 maal en Dolberg maar een enkele keer.

Ajacied Balcontacten
Viergever 109
Ziyech 78
Klaassen 74
Sánchez 64
Schöne 62

Tabel 1: De Ajacieden die tijdens Schalke 04 - Ajax het meest aan de bal waren.

Ajacieden Balcontacten in 16
Younes 8
Viergever 7
Ziyech 4
Traoré 3
Sánchez 2

Tabel 2: De Ajacieden met de meeste balcontacten in het zestienmetergebied van Schalke 04.

Viergever was dus niet alleen ongelooflijk vaak aan de bal, hij was ook nog eens zeer gevaarlijk. Hij vuurde vier keer een schot op doel af, een aantal dat weliswaar werd overtroffen door Hakim Ziyech, maar daar kun je enig voorbehoud bij aantekenen. De Marokkaan schiet werkelijk altijd op doel, vaak vanaf ongevaarlijke plekken. Dit keer stopte de teller op 6, maar hij en Viergever mikten net zo vaak tussen de palen: drie keer.

Kort voor die magische 110e minuut schoot Viergever ook op doel. Die poging werd onschadelijk gemaakt door keeper Fährmann, die hier zo blij mee was dat hij stond te juichen alsof de buit binnen was. Het gebeurt niet vaak dat Duitsers te vroeg juichen, maar zelfs dat krijgt Viergever dus voor elkaar. De visualisatie van zijn doelpogingen spreekt verder uiteraard voor zich.

Afbeelding 2: Een overzicht van de ballen die Viergever op het Schalke-doel afvuurde.

En het houdt maar niet op: Viergever creëerde maar liefst drie kansen voor andere Ajacieden, hij bleef met drie geslaagde dribbels in het spoor van dribbelkoning Younes en was ook in verdedigend opzicht fantastisch. Geen enkele Ajacied zette meer dan vier tackles in en ook onderschepte Viergever maar liefst negen keer een pass van Schalke.

Speler   Kansen gecreëerd
Ziyech 5
Viergever 3
Younes 2
Traoré 2

Tabel 3: Ajacieden die tijdens Schalke - Ajax de meeste kansen voor ploeggenoten creëerden.

Speler Dribbels Succesvol
Younes 16 7
Dolberg 6 4
Viergever 4 3
Kluivert 8 3

Tabel 4: Spelers van Ajacied tijdens Schalke-uit met de meeste (succesvolle) dribbels.

Speler Intercepties
Viergever 9
Schöne 6
Tete 3

Tabel 5: De topdrie van Ajaxspelers met de meeste intercepties in de Veltins-Arena.

Afbeelding 3: Een overzicht van de intercepties van Viergever verspreid over het veld.

De aanvalslust van Viergever had dus geen enkel negatief effect op zijn verdedigende taken. De enige kanttekening die we kunnen maken, is dat hij met 34 keer het meeste balverlies leed van alle spelers. Wat wil je ook anders als je zo vaak aan de bal bent? Ook de gele kaart en schorsing voor de heenwedstrijd tegen Olympique Lyon is een beetje jammer, maar goed.

Het is een echte feelgood-analyse geworden, maar die laat prima zien hoe Viergever zich als een soort veldheer over het veld bewoog. We zullen het nooit, maar dan ook echt nooit vergeten!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >