Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AZ

Terwijl menig Ajacied nog aan het nastuiteren is van de klassieker, is het toch echt alweer tijd voor de volgende wedstrijd. AZ komt woensdagavond op bezoek in de Amsterdam Arena. En als die wedstrijd niet wordt gewonnen, is de zege tegen Feyenoord ook direct waardeloos. Goed, het is dus tijd voor een voorbeschouwing.

05 april 2017 - 11:04
UsershyraDesktopajax_dataimages69cb8da8859ada7cf5af2b26382ed2e6_normal
Oud-AZ'er Viergever wordt steeds belangrijker voor Ajax. © Pro Shots

Ron Beton is tegen Ajax Ron Karton
We zeggen het er direct bij, deze tussenkop hebben we niet zelf verzonnen. We hebben deze grap gepikt van @Jordibeeksma. De aanleiding is dat AZ het in de Arena moet stellen zonder Ron Vlaar. De verdediger kan het fysiek niet meer aan om twee wedstrijden per week te spelen. Ooit was zijn bijnaam Ron Beton, daar is nu dus weinig meer van over.

“We gaan voor één keer in de week. Dat is het ritme,” vertelt Vlaar in gesprek met het AD over het laten schieten van Ajax - AZ. “Ik ben goed uit de wedstrijd tegen FC Groningen gekomen nadat ik de afgelopen maanden heb gekwakkeld met mijn blessure. Ik heb een groter doel dan de wedstrijd tegen Ajax.” Dat grotere doel is de finale van het bekertoernooi aan het einde van de maand.

Krul terug bij de club waar hij nooit voor speelde
De telefoon van Tim Krul piept en trilt de laatste dagen veel, dat is te danken aan berichten van zijn oud-ploeggenoten bij Ajax. “Waarschijnlijk hopen ze ook dat ik een paar ballen doorlaat voor ze. Maar dat gaat zomaar niet,” zegt Krul tegen De Telegraaf.

De keeper keert woensdag terug bij de club waar een halfjaar op huurbasis speelde. Nou ja, speelde... Hij had in eerste instantie langer nodig dan gedacht om te herstellen van een knieblessure. Eenmaal fit was concurrent Andre Onana inmiddels uitgegroeid tot onbetwiste nummer één in het doel.

Toch kijkt Krul met een goed gevoel terug op zijn paar maanden bij Ajax. En daarom kijkt hij uit naar Ajax - AZ. “Het is een speciale wedstrijd, dat kan ik niet ontkennen. Hoewel ik bij Ajax geen officiële minuten in het eerste heb gemaakt, heb ik er wel een heel mooie tijd gehad en veel mensen leren kennen. Er zal ook best een lekker sfeertje hangen rond de club na de winst op Feyenoord. Maar goed, dat is voor AZ allemaal niet van belang. Wij moeten nu een keer tegen een topteam laten zien waartoe we in staat zijn.”

Viergever ook tegen oude club
Ajax - AZ is voor Nick Viergever, net als voor Krul, een weerzien met zijn oude club. De verdediger voetbalde tussen 2010 en 2014 in Alkmaar en won met AZ de KNVB-beker. Viergever werd bij AZ naar eigen zeggen volwassen. “Ik heb er veel wedstrijden gespeeld en veel ervaring opgedaan. Ook Europees. We kwamen een paar keer tot de kwartfinale van de Europa League. Daarnaast wonnen we de beker. Het enige dat ontbrak was het spelen voor het kampioenschap en de druk om elke wedstrijd te moeten winnen. Dat heb je hier bij Ajax wel en daarvoor heb ik ook de overstap gemaakt naar een topclub.”

En lange tijd leek Viergever op de lijst met oud-AZ-spelers te komen die het niet redden bij Ajax. Maar daar bracht hij dit seizoen verandering in, Viergever is de meest stabiele factor in de defensie. Al wil hij het zelf niet hebben over zijn beste seizoen ooit. “Ik ben daar persoonlijk niet echt mee bezig. Als je terugkijkt heeft elk jaar wel wat. Je leert steeds nieuwe dingen. Ik doe nu andere dingen in het veld. Als je jong bent, ben je vooral veel met jezelf en je eigen ontwikkeling bezig. Nu is het zaak om gewoon stabiel blijven en anderen te helpen. Ik hou nooit zo van die vragen: 'was dit je beste wedstrijd ooit?' Elke wedstrijd heeft, net als elk seizoen, zijn plussen en minnen.”

Ajax - AZ begint om 20.45 uur en staat onder leiding van Dennis Higler.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >