Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Aha, Schöne scoorde met KNJB-bal uit onterechte vrije trap

Grote kans dat we de rake knal van Lasse Schöne nog wel een paar keer voorbij zien komen. Zeker als er in de toekomst filmpjes worden gemaakt over de klassieker. Maar op basis van wat Rotterdamse logica mankeert er van alles aan de treffer van de Deen.

03 april 2017 - 12:27
UsershyraDesktopajax_dataimagesada4d5c6387d37219f4fd85991b31f03_normal
Als je de Feyenoorders zo hoort, was er weer een complot gaande. © Pro Shots

Het is niet voor het eerst dat er vanuit het Rotterdamse vraagtekens worden geplaatst bij een doelpunt van Ajax in de klassieker. Vorig jaar was er allerlei gedoe over de rake knal van Riechedly Bazoer, wat eigenlijk ook helemaal nergens op sloeg.

Maar laten we het even bij het hier en nu houden. Er zijn een paar dingen aan de hand, als we luisteren naar Dirk Kuyt, Pierre van Hooijdonk en Willem van Hanegem. Hoog tijd voor een bloemlezing: het was geen overtreding, Björn Kuipers gunde Ajax een vrije trap op een kansrijke positie en het komt door de bal.

Kuyt trapte direct na de wedstrijd af door te zeggen dat hij niet naar excuses wilde zoeken, om ze vervolgens wel te vinden. Aan de 1-0 ging geen overtreding vooraf en telkens als Feyenoord scherp was, greep de arbitrage in. We stonden er zelf bij en hoorden het Kuyt zeggen.

De aanvoerder van Feyenoord herhaalde die opmerking over de vrije trap voor de camera van de NOS. “Die goal is gewoon ongelukkig. Het was een overtreding die volgens mij geen overtreding was, maar dat gebeurt soms. Dan vliegt die bal erin, dat geeft een enorme boost.”

“Onze spits moest eruit, de rechtsback liep een blessure op en dat moet je handelen. Onze kracht is ons team, we gaan ons er ook niet achter verschuilen. Het is jammer dat we niet langer in de wedstrijd hebben gezeten.”

Clubicoon Van Hanegem is nog zo eerlijk op te merken dat Feyenoord zich liet afbluffen door de felle Ajacieden, maar er volgt wel een calimero-alinea. Dit alles in zijn column in het Algemeen Dagblad. We hebben er een tijdje niet uit geciteerd omdat er geen aanleiding toe was, maar dit is te leuk om te laten liggen. Als Van Hanegem net als vele andere Feyenoorders zou twitteren, had hij waarschijnlijk een tweet met KNJB verstuurd.

“Ondertussen liet scheidsrechter Kuipers zich beïnvloeden door de sfeer in de Arena. Hij had Ajax in de eerste minuut nooit een vrije trap mogen geven, op zo’n kansrijke positie nog wel,” stelt Willem. Let wel, de plek van de vrije trap was zo’n dertig meter van de doellijn verwijderd.

“Het was namelijk helemaal geen overtreding. De 1-0 was dus een presentje van de scheidsrechter, die ook de verdere wedstrijd in het nadeel van Feyenoord floot, onder meer bij het geven van kaarten. Ja, mensen zullen nu zeggen dat ik voor Feyenoord ben. Klopt, dat ben ik, maar ik ben ook eerlijk en na zo’n nederlaag echt niet in de ban van treurnis.”

Goed, de overtreding was dus geen overtreding en de positie van de vrije trap ook nog eens zogenaamd kansrijk. Maar dat is nog niet alles. De openingstreffer valt bovendien te wijten aan de bal, merkt Van Hooijdonk op. Hij stelt dat de trap van Schöne ‘superknap’ is, om vervolgens met een heel verhaal te komen.

“Het is een fantastische trap van Schöne, maar ik vind wel dat de bal hier een rol speelt. Zoals wel vaker het geval is bij zwabberschoten. Zo’n bal had je twintig jaar geleden niet kunnen maken. Daarmee doel ik op het feit: de bal heeft een ontwikkeling doorgemaakt en ga nu maar eens trainen op de bal raken in het hart, waardoor hij alle kanten opgaat.”

“Ronaldo doet eigenlijk niet anders. Het gewicht is hetzelfde, maar het materiaal? Ik vergelijk het wel eens met een tennisbal. Als je een tennisbal volstopt met rubber, krijg je een andere bal.”

Liever vangen we dan de reactie op van Brad Jones, die keeper die door Schöne werd geklopt. “Als hij de bal zo inschiet, dan moet je gewoon applaudisseren en erkennen dat het een geweldige goal is.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >