Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Wissels Bosz hebben weinig impact, maar is dat zijn schuld?

Peter Bosz heeft niet echt een gelukkige hand van wisselen. Althans, dat zou je denken als je puur de statistieken van de invallers checkt. Maar als je iets verder kijkt dan je neus lang is, blijkt het allemaal best mee te vallen.

14 maart 2017 - 14:13
UsershyraDesktopajax_dataimagesdcc6c35ed904215a76edade1523daea4_normal
Traoré wordt vaak gewisseld, de invallers doen het weinig beter. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Meestal kiezen we er in onze analyses voor om een speler uit te lichten, nu kijken we eens naar de trainer. En dan met name zijn wissels. Om maar met een open deur te beginnen: Bosz wisselt helemaal niet zo vaak.

En als hij wisselt, dan is het vaak pas laat in de wedstrijd. Daar waren we vooraf voor ‘gewaarschuwd’ door aanhangers van Vitesse, dus in die zin mag het geen verrassing heten. Desondanks blijken de statistieken die Opta Sports bijhoudt best interessant.

  Team Wissels
1 ADO Den Haag 78
2 Excelsior 78
8 PSV 74
13 Ajax 71
18 Feyenoord 64

Tabel 1: Deel van ranglijst clubs met meeste wissels in de eredivisie.

Ajax wisselde dit seizoen tot dusver 71 keer, slechts vijf ploegen deden dit minder vaak. Een van die vijf is toevallig Feyenoord. De koploper voerde slechts 64 wissels door. Dat geheel terzijde, we zijn hier om Ajax onder de loep te leggen. Bosz liet al zeven kansen liggen om een wissel door te voeren, Frank de Boer had daar het gehele vorige seizoen voor nodig.

  Team Goals + assists
1 AZ 14
2 sc Heerenveen 11
4 Feyenoord 10
6 PSV 7
17 Ajax 2

Tabel 2: Deel van ranglijst clubs met wissels met meeste impact.

Aangezien Bosz niet zo gek veel wisselt en meestal ook nog lang wacht, is het voor de ingebrachte spelers moeilijk om impact te hebben. Dit blijkt ook wel als je naar de zeer alternatieve ranglijst kijkt. Ajax bungelt ergens onderaan. Nota bene verdediger Matthijs de Ligt is de enige invaller die tot scoren kwam. Hier zijn de verschillen met Feyenoord trouwens wel groot. Waar het totaal aan goals plus assists bij Ajax op 2 staat, staat de teller in Rotterdam al op 10. De Boer stond vorig seizoen na evenveel speelronden trouwens op 9.

Spelers Gewisseld
Traoré 9
Sinkgraven 9
Ziyech 9
Younes 9
Dolberg 8

Tabel 3: Overzicht van de vijf Ajacied die het vaakst worden gewisseld.

Tijd om dieper in te zoomen op de wissels van Bosz. Laten we eerst eens kijken naar de spelers die worden vervangen. Met name de hoge notering van Bertrand Traoré valt op. Bedenk hier even bij dat Traoré vrijwel nooit wordt gewisseld vanwege blessures of om hem te sparen. Dit is anders bij het kwartet spelers dat de topvijf volmaakt. Aan iedereen kleeft wel een verhaal. Daley Sinkgraven doet zelfs een gooi naar de titel ‘man van glas’, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg worden regelmatig gespaard.

Speler Erin Goals + assists Schoten op doel Kansen
Cassierra 12 0 7 2
Van de Beek 11 1 2 5
Kluivert 6 0 0 3
De Ligt 5 1 2 0
El Ghazi 5 0 4 3

Tabel 4: Overzicht van de invallers met de beste statistieken.

Dan hun vervangers. Mateo Cassierra blijkt de favoriete invaller van Bosz, al duren zijn optredens gemiddeld maar iets van tien minuten. Het is moeilijk om in die korte tijd iets te forceren. Dat blijkt ook wel: invaller Cassierra maakte geen doelpunten en verzorgde evenmin assists. Dit terwijl hij tegen PSV toch voldoende kansen kreeg. Om het helemaal ironisch te maken: Cassierra maakte tijdens Sparta-uit zijn enige doelpunt. Dit was ook de enige wedstrijd waarin hij aan de aftrap stond...

‘Vierde middenvelder’ Donny van de Beek staat op de tweede plaats. Hij verzorgde als invaller die ene assist, tijdens het bezoek aan sc Heerenveen. Dit was een invalbeurt uit het boekje. Waren er daar maar meer van. Justin Kluivert, Matthijs de Ligt en Anwar el Ghazi maken de topvijf compleet. Het lukte El Ghazi vier keer niet om te scoren, Kluivert wacht ondanks zes invalbeurten nog op zijn eerste schot tussen de palen. Wel werd op debutant Kluivert een overtreding gemaakt die een penalty opleverde.

Team Voor Tegen Saldo
Feyenoord 32 7 25
sc Heerenveen 26 9 17
PSV 21 6 15
Ajax 19 7 12
AZ 21 15 6

Tabel 5: De vijf beste clubs in de eredivisie tijdens het laatste halfuur.

Veel doelpunten leveren invallers onder Bosz weliswaar niet op, als je kijkt naar de prestaties in het laatste halfuur, hoeven we toch zeker niet te wanhopen. Eerder dit seizoen nam de spanning nog wel eens toe als Ziyech eruit werd gehaald, maar die tijden zijn voorbij. De basisspelers scoorden 19 keer en kregen 7 doelpunten tegen.

Ajax is onder Bosz sowieso een taaie kluif voor tegenstanders. Ajax verloor slechts twee van de zes wedstrijden waarin het op achterstand kwam. Ook werd twee keer gewonnen en twee maal gelijkgespeeld. Bedenk hierbij ook even dat Ajax tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente pas in de ultieme slotfase tegen een achterstand opliep.

Ajax doet op dit vlak niet onder voor PSV en Feyenoord, die respectievelijk 8 en 7 keer de opponent als eerste zagen scoren. Ook PSV en Feyenoord wonnen en verloren twee keer, de overige potjes eindigden in een gelijkspel. Dat de wisselspelers van de concurrenten meer forceren, zie je in deze statistiek dus niet terug.

Het probleem bij Ajax lijkt dieper te zitten dan de wissels van Bosz. Misschien heeft Ajax helemaal niet zo’n ‘sterke bank’, als het aankomt op scorend vermogen en vormt dit wel weer de reden dat Bosz niet zo vaak wisselt. De voorhoede lijkt in ieder geval niet sterker te worden van mutaties tijdens een wedstrijd.

Misschien dat David Neres hier in het restant van het seizoen verandering in kan brengen. De man van 12 miljoen deed zowel vrijdag als maandag een uurtje mee bij Jong Ajax. Van zijn optreden op De Vijverberg zijn geen statistieken beschikbaar, thuis tegen FC Volendam speelde hij een vrij anonieme wedstrijd. Dat ene schot belandde in ieder geval niet tussen de palen en hij creëerde geen enkele kans voor een medespeler. Zijn passing – alle 22 goed – was dan wel weer uitmuntend.

Op basis van de eerste indruk lijkt ook Neres echter geen supersub.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >