Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voorstel voor eredivisie met play-offs en meer klassiekers

Er bestaat een kans dat Ajax en Feyenoord elkaar vanaf seizoen 2018/2019 minimaal drie keer treffen. Althans, er zijn twee concrete voorstellen voor een nieuwe opzet van de eredivisie. Deze gaan uit van een play-offs om de landstitel en reken dan maar op meer klassiekers.

14 maart 2017 - 16:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesa42a5e4ec16ce614d77c19a2997e779f_normal
Als Ajax die derde keer thuis speelt, levert het standaard extra punten op. © Pro Shots

Het is allang geen geheim meer dat er wordt nagedacht over een nieuwe opzet van de eredivisie, al is de derde optie doorgaan volgens de huidige afspraken. Dat wil zeggen: geen play-offs om de landstitel en na 34 wedstrijden is er een kampioen.

Er zijn ook twee andere voorstellen. De eerste gaat uit van vijf extra wedstrijden voor de nummers een tot en met zes en dan een kampioen aanwijzen. En bij het laatste idee gaat de eredivisie naar zestien ploegen, met uit- en thuisduels tussen de topzes onderling.

De Telegraaf rekent voor dat de topclubs – indien de opzet verandert – 39 of zelfs 40 wedstrijden per seizoen spelen, waarbij er extra topwedstrijden op het programma staan. Dit alles met het oog op het verhogen van de weerstand, in de hoop Europees weer beter voor de dag te komen.

Het systeem van een play-offs om het kampioenschap komt overwaaien uit België, waar de spanning is toegenomen en de Europese prestaties zijn verbeterd. Bij onze zuiderburen worden de punten van de clubs voor aanvang van de play-offs gehalveerd. Daar wordt (nog) geen melding van gemaakt, maar we lezen dat de boel nog verder moet worden uitgewerkt.

Grote kans dat de traditionele topdrie bij de eerste zes op de ranglijst eindigt. Dus als die play-offs worden ingevoerd, speelt Ajax minstens drie keer per seizoen tegen PSV en Feyenoord. Er is al een discussie gestart of de klassieker dan wel zo speciaal blijft als-ie nu is.

Die discussie zal nog wel even blijven duren of zelfs losbarsten als er knopen moeten worden doorgehakt. We zijn ook benieuwd naar jouw mening, dus stem gerust op de poll!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >