Vier zaken die ons opvielen bij FC Groningen - Ajax

Ajax heeft in Groningen verzuimd om de kansen op de landstitel weer volledig in eigen hand te nemen. Een overwinning had Ajax op twee punten van Feyenoord gebracht, maar door de 1-1 tegen FC Groningen loopt het maar een puntje in. Toch hebben we vier zaken die ons opvielen bij Ajax - FC Groningen.

05 maart 2017 - 15:23
UsershyraDesktopajax_dataimagesf4e257811a51587d42192146ac41a692_normal
Tsja, slim was het niet van Onana. © Pro Shots

De Ligt geeft weer visitekaartje af
Doordat Jairo Riedewald vlak voor de wedstrijd lichtgeblesseerd raakt, mag de zeventienjarige Matthijs de Ligt in de basis beginnen. En dat doet hij alsof-ie er al jaren staat. Door zijn bouw straalt De Ligt echt wat uit. De jeugd van tegenwoordig zou dan zeggen: hij is beast, maar stoere bink is meer op hem van toepassing. Een speler zoals je ze vroeger zag, sober bikkelen en aan het einde van de wedstrijd je tegenstander uit je achterzak halen.

De Ligt maakt in Groningen voor de zoveelste keer dit seizoen indruk. Hij laat zien dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de schorsingen van Joël Veltman en Davinson Sánchez donderdag voor FC Kopenhagen - Ajax. De Ligt is klaar voor het Europa Leagueduel.

Negentig minuten lang…
Het begint allemaal zo mooi, door de onverwachte nederlaag van Feyenoord bij Sparta (1-0) heeft Ajax ineens alles in eigen hand. Dat zorgt al voor de aftrap voor een opperbeste stemming in het uitvak. Die sfeer blijft vrijwel de hele wedstrijd goed, al ebt de vrolijkheid steeds meer weg. Niet zo gek, het spel van Ajax is niet om vrolijk van te worden.

Toch blijft het niet uitverkochte uitvak de volle negentig minuten steunen. In het laatste deel van de wedstrijd wel gesteund door de gelijkmaker van Klaassen. De aanvoerder tikt tien minuten voor het einde de gelijkmaker binnen uit een voorzet van de van een blessure teruggekeerde Sinkgraven.

Eigen wapens
Ajax wil altijd en overal druk zetten, de tegenstander geen lucht geven. Maar dat is in Groningen ook het strijdplan van de thuisploeg. En met succes. In zoverre dat Ajax niet aan voetballen toekomt. De 1-0 komt ook voort uit doorjagen van de Groningers. Ja, het is een overtreding op Onana, maar de keeper roept het ook een beetje over zichzelf af. Hij laat zich afbluffen door Linssen, die ook op de hak tikt van de keeper. Hij kapt de Groninger een keer uit en treuzelt daarna te lang. Linssen kan de bal in het lege doel schuiven.

Ajax stelt daar veel te weinig tegenover. De ploeg van Peter Bosz is vooral gevaarlijk uit counters, afstandsschoten en dribbels van Younes. Maar het is vooral telkens net niks. Ajax straalt veel te weinig uit dat het sinds 14.20 uur door de nederlaag van Feyenoord alles weer in eigen hand heeft.

Pechvogel Younes
Younes is met name in de eerste helft de gevaarlijkste man aan Ajaxzijde. Hij dribbelt een paar keer door de Groningse defensie. Eenmaal in het strafschopgebied wordt hij met lichte overtredingen afgestopt. Scheidsrechter Nijhuis laat graag veel doorgaan en geeft de Duitser dus twee keer geen strafschop.

Nog meer pech heeft Younes vlak voor rust. Hij komt weer eens goed naar binnen en lijkt te scoren, de bal eindigt wel achter doelman, maar ook op de paal. Het geluk is dus zeker niet aan de zijde van Younes tegen FC Groningen.