Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Politiek

Buiten het stadion krijg ik een flyer in mijn hand gedrukt. Geen idee waarom ik het aanpak, die dingen gooi ik altijd direct weg. Dan zie ik dat het sympathieke hoofd van Foppe de Haan erop staat. Welke voetbalsupporter is daar niet gevoelig voor? Betrouwbaar. Honkvast. Hart voor de zaak. Probeer dan maar eens met droge ogen te beweren dat sport niets met politiek heeft te maken.

12 maart 2017 - 21:38
UsershyraDesktopajax_dataimages5a10936308f612f535521c38afc6a3d5_normal
Dolbergs gezicht staat altijd neutraal, als ware hij D66. © Pro Shots

'Lid en lijstduwer' PvdA staat erbij. Waarom ook niet? Ik zweef nog zo hoog boven de beslissing van woensdag, dat deze actie een van de vele druppels zou kunnen zijn. Het zou me kunnen doen landen. Maar eerst dat potje voetbal. Even geen politiek. Hoewel ik niet snel CDA, ChristenUnie of SGP zou stemmen, is het wel mijn vrije zondag verdomme.

Het lijkt aanvankelijk een lastige middag te worden. Ajax komt wat stroef uit de startblokken. Hoewel de beide ideologieën snel zichtbaar worden – Ajax naar voren, Twente op zoek naar de counter – is er ook veel ruimte voor individuen. Davy Klaassen komt dan goed uit de verf. De Jesse Klaver van Ajax ergens. Gedreven. Fanatiek. Super aaibaar. Een beetje een jonge Foppe.

Het ultieme D66-gevoel wordt prima overgedragen door de emoties van Kasper Dolberg. Als zijn spel echter ook aan een partij deed denken, dan zou ik daar direct op stemmen. Niemand is beter dan hij. Juist daarom vallen zijn neutrale D66-gezichtsuitdrukkingen zo op, zelfs van de tweede ring.

Het ultieme D66-gevoel wordt prima overgedragen door de emoties van Dolberg.

Als ik één keer in mijn leven een actie kon maken als hij bij zijn eerste goal, dan zou er een glimlach opkomen die nooit zou verdwijnen. Maar niet bij Kasper. Die toont na zijn briljante passeerbeweging en knappe afmaker zo'n beetje dezelfde emoties als ik bij het overhandigen van mijn bonuskaart.

Over rechts gebeurt van alles. Traorè krijgt dan alleen applaus als hij het veld verlaat, met al die buitenlanders is het duidelijk dat bij Arena-gangers xenofobe partijen weinig kans maken. De winnaar is dan ook op links te vinden. Man van de wedstrijd Amin Younes. Die zijn eigen heldere koers helemaal in dienst stelt van het team.

Excuus voor deze halfslachtige politieke bespiegeling, maar ik zal eerlijk zijn. Ajax - FC Twente was toen ik zondagochtend opstond al niet meer dan een tussendoortje. Een al bij voorbaat slap opwarmertje naar wat komen gaat. Opmaat naar de return tegen Kopenhagen. Voorprogramma voor de klassieker ook.

Zo'n flyer met een voetbalicoon als Foppe de Haan leidt me dan met gemak af van het potje van die dag. De sympathieke Fries toont me dat er meer is dan dat. Voor je het weet, is het woensdag en dan is het gelukkig alweer donderdag.

Spannende dagen, waarbij het nog alle kanten op kan.    

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >