Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Tien keer 'je ding doen' is niet zomaar voldoende voor titel

Nog tien wedstrijden te gaan, nog tien zeges. En dan is Ajax kampioen. Dat is min of meer wat Peter Bosz eerder deze week op Ajax TV zei. Het was een déjà vu. Want Sjaak Swart zei in 2010 precies hetzelfde, met nog veertien wedstrijden te gaan.

03 maart 2017 - 11:21
UsershyraDesktopajax_dataimages109dacde7f375cc3e6a9e52b0ac49a05_normal
Zo kan veertien keer op rij winnen eruit zien: teleurstelling in 2010. © Pro Shots

Laat ik eerst maar even de letterlijke woorden van Bosz citeren. “Als Feyenoord hier (in de Arena op 2 april, MvD) verliest, en wij doen verder ons ding, ga ik er toch vanuit dat wij kampioen worden,” zo zei de Ajaxtrainer eerder deze week. En ‘ons ding doen’ is in dit geval wedstrijden winnen.

Het klinkt niet eens onlogisch. Als Ajax tien keer wint, is het gat met Feyenoord maximaal twee punten. Een misstap van de nerveuze Rotterdammers in de absolute slotfase van de competitie is in dat geval voldoende voor Ajax om de koppositie over te nemen. En dus niet meer af te staan. Want Ajax doet zijn ding.

Maar hoe reëel is het om zeventien duels op rij na de winterstop te winnen? Het is niet vaak gebeurd. In 2010 was Ajax er wel dichtbij, met veertien zeges op rij. Maar dat was niet genoeg.

Nog redelijk aan het begin van die reeks zei Sjaak Swart letterlijk wat Bosz nu zegt: als we alles winnen, zijn we kampioen. Hij sprak die woorden uit op weg naar een supportersfeest van de Supportersvereniging Ajax in Gorinchem.

In 2010 was Ajax er wel dichtbij, met veertien zeges op rij.

Mister Ajax was mee om zijn net uitgekomen biografie te promoten. Hij kroop in de vrij lege spelersbus naast Rasmus Lindgren, om de speler wat historisch besef bij te brengen tijdens het reisje.

En Swart was er zeker van, op 2 maart, vlak na speelronde 25: Ajax zou kampioen worden als het nog negen wedstrijden op rij zou winnen. Sterker: hij presenteerde het als een feit.

Lindgren kon om de Swarts stelligheid lachen, en hoopte uiteraard dat hij gelijk had. Maar Ajax stond op dat moment nog zeven punten achter op PSV en zes op FC Twente. En die ploegen morsten ook weinig punten.

Ajax bleef winnen en winnen. Soepeltjes van PSV met 4-1, ternauwernood bij ADO Den Haag in blessuretijd. De ene na de andere ploeg moest eraan geloven. PSV werd ingehaald, maar FC Twente hield stand. Tot en met de laatste speelronde.

Ajax won de KNVB-beker, maar werd geen kampioen. Ondanks dat de ploeg ‘zijn ding deed’. Ondanks die veertien zeges op een rij. Na de 4-1-zege bij NEC overheerste teleurstelling. FC Twente won de titel.

Hopelijk heeft Bosz gelijk, en zijn zeventien zeges wel voldoende. En lukt het Ajax ook om dat voor elkaar te krijgen. Want daar begint het mee.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >