Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nijhuis keurde 1-0 goed omdat geen Ajacied protesteerde

Laten we beginnen met zeggen dat Ajax geen punten heeft verspeeld door Bas Nijhuis. Dat heeft Ajax voor de volle honderd procent aan zichzelf te danken. Toch moeten we het even hebben over de 1-0, daar ging een overtreding aan vooraf en dus verscheen de scheidsrechter na FC Groningen - Ajax maar weer eens voor de camera.

06 maart 2017 - 10:04
UsershyraDesktopajax_dataimagesa87fcacbf24e4ead3d1c182ca1099897_normal
Dit is net nadat Onana op zijn hak is getrapt. © Pro Shots

Nijhuis heeft zichzelf de afgelopen weken uitgeroepen tot dé scheidsrechter die veel laat doorgaan. Hij liet geen kans onbenut om dat uit te leggen en zei daar ook bij dat je dan ook wel eens iets kunt missen. Dat gebeurde zondag in Groningen. Bryan Linssen tikte de treuzelende Andre Onana aan, pakte de bal af en schoof hem in het lege doel.

Linssen is de eerste om toe te geven dat hij een overtreding maakte, maar spijt heeft hij daar natuurlijk niet van. “Het was wel een klein overtredinkje. Ik denk dat hij zichzelf dat moet aanrekenen, hij is gewoon veel te nonchalant op dat moment, dan krijg je een keer een tikkie op je neus,” zegt de Groninger voor de camera van Fox Sports. Als hij het moment te zien krijgt voegt Linssen er nog aan toe: “Ik vind het wel mooi.”

Waar Linssen al zonder beelden wist dat hij een overtreding maakte, had Nijhuis drie camerastandpunten nodig om tot die conclusie te komen. Tijdens de wedstrijd zag de scheids vooral een onhandige doelman. “Wat ik op het veld zie, is dat Onana eigenlijk de bal verspeelt... of Linssen er gewoon goed inkomt, die bal afpakt en een doelpunt scoort.”

“Ik heb de beelden nu drie keer teruggezien, ook van de zijkant dan, daar is het allemaal wat duidelijker. Nu zie je wel dat-ie met het linkerbeen nog wat aangetikt, de doelman van Ajax, dus wat dat betreft krijgt hij wel een tikje mee. Dus ik kan me voorstellen dat je hier wel voor een overtreding fluit.”

Het kan natuurlijk zijn dat je als scheidsrechter iets mist en zelfs Onana neemt hem niks kwalijk. Maar dan komt hij met het volgende argument: “Er komt ook geen enkel protest van de doelman en het spel gaat door. Ik denk dat ik daardoor ook dacht: de doelman brengt zichzelf in die positie. Dat ik daarom ook door laat spelen.”

Dat is zeker uit de mond van Nijhuis een vreemd argument, want protesteren is zo ongeveer het ergste wat je in de ogen van Nijhuis kunt doen. Hij geeft er vrijwel altijd geel voor. Zo kreeg Amin Younes zelfs na de wedstrijd nog geel van de arbiter omdat hij boos was.

Maar goed, dan weten we dat voor de volgende keer. Veel misbaar maken, misschien fluit Nijhuis dan wel. Toch is het nog belangrijker om goed te spelen. Dan maakt een foutje van de scheidsrechter niks uit en wint Ajax gewoon ruim.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >