Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nihom trainer Ajax Vrouwen: ‘Goed genoeg is oud genoeg’

Benno Nihom volgt Ed Engelkes op als hoofdtrainer. Bij amateurclub AFC traint hij al de zaterdag 1 en volgend seizoen is Nihom ook als dertigjarige eindverantwoordelijk bij de Ajax Vrouwen.

08 maart 2017 - 16:26
UsershyraDesktopajax_dataimages555efe69f0c83f6f612f2d34dddd208a_normal
Benno Nihom is best blij met z'n nieuwe functie als hoofdtrainer. © Pro Shots

Nihom is een snelle leerling. Op z’n zestiende begon hij al jeugd te trainen bij AFC. “Tot en met de C1 voetbalde ik daar op het hoogste niveau,” vertelt hij aan Ajax Life. “Door een vervelende blessure moest ik stoppen.”

De Amsterdammer (“en Ajacied”) ging ook meteen wedstrijden fluiten. Hij redde als arbiter nét niet het betaalde voetbal. Zijn trainersloopbaan bracht hem naar de Zaterdag 1 van AFC. En in 2012 - bij de start van de Ajax Vrouwen - werd hij bij dat nieuwe project assistent. 

Best jong, kun je zeggen. Dat vindt Nihom niet. “Leeftijd zegt niet zoveel. Goed genoeg is oud genoeg. Een speelster als Daphne Koster is een paar jaar ouder dan ik. Los van het feit dat ik goed met haar kan opschieten, kan ik Daphne best veel leren. En ze neemt dingen van mij aan. Dat heeft niet met leeftijd te maken, maar met kwaliteit.”

Eind vorig seizoen gaf hij aan toe te zijn aan een nieuwe stap als (hoofd)trainer. “Dat was bij Marleen Molenaar (manager vrouwenvoetbal, red), Marc Overmars en Ed Engelkes. Ik stelde de vraag of zij mij in de toekomst eventueel geschikt vonden als hoofdtrainer. Dit seizoen, in mijn vijfde jaar, kreeg ik mede daardoor als assistent meer verantwoordelijkheden. Ed gaf mij daarvoor ook de ruimte. Ik doe nu meestal wedstrijdbesprekingen en de tactische trainingen die daaraan vooraf gaan.”

Of en hoe Nihom het anders gaat doen, laat hij logischerwijs in het midden. Hij is onderdeel van een team en een technische staf en is oprecht loyaal aan de hoofdtrainer Engelkes. Samen moeten ze alles op alles zetten voor het naderende kampioenschap. “Vanaf de zomer ga ik kijken hoe ik mijn eigen sausje eroverheen kan gieten. Nu eerst top het seizoen afsluiten.”

Nihom kan de verschillen voor een coach tussen mannen en vrouwen duiden, door zijn werk bij AFC en de Ajax Vrouwen. “De communicatie en uitleg gaan soms wat anders. Veel meiden vinden video-analyse prettig om naar hun eigen prestaties te kijken. Bij AFC doe ik daar de jongens echt geen plezier mee. En als coach kun je bij vrouwen beter individueel coachen dan tegenover de hele groep, dat laatste valt echt minder goed. En om hockeycoach Marc Lammers te citeren: ‘Bij mannen is de sfeer goed bij topprestaties, bij vrouwen zijn de prestaties goed als de sfeer top is.’”

Op 17 maart spelen de Ajax Vrouwen op sportpark de Toekomst hun eerstvolgende duel in de competitie, tegen Achilles ’29. Aftrap is om 19.30 uur.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >