Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Een hoopvol visitekaartje in Europa

De glorieuze Champions Leaguejaren van Ajax liggen ver achter ons, maar in de Youth League kan de club zich moeiteloos meten met de Europese top. Dat verzacht de pijn, een beetje.

09 maart 2017 - 07:52
UsershyraDesktopajax_dataimages375607cc15f18bad0e4b0a2df5b39cca_normal
Sierhuis kan terugkijken op een geslaagd Europees toernooi. © Pro Shots

Geld verpest het voetbal. Dat de rijke clubs steeds rijker worden en de kloof met de landen buiten de grote vijf competities (Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland) maar blijft toenemen, wordt de doodsteek voor het voetbal. Ooit.

Daarom keek ik ook dit seizoen weer met plezier naar de Europese campagne van Ajax onder 19. Natuurlijk kunnen rijke clubs ook hier grote talenten aantrekken, maar in de Youth League kun je nog enigszins stellen dat de omstandigheden waaronder teams moeten presteren gelijkwaardig zijn. En dan is Ajax op zijn best.

Doelpuntenmaker Noa Lang constateerde na de zure uitschakeling in Madrid dat Ajax zijn visitekaartje in Europa weer had afgegeven. Carlos, een bevriende journalist van de Spaanse sportkrant AS, dacht daar halverwege de wedstrijd nog anders over. Ajax viel hem behoorlijk tegen. Ik kon hem op dat moment geen ongelijk geven. Hij wist niet dat de beste speler – Matthijs de Ligt– ontbrak vanwege de wedstrijd in Kopenhagen.

De naam van De Ligt is in Spanje overigens wel bekend, net zoals die van Justin Kluivert, uiteraard. Jonge spelers die nog een hele loopbaan voor zich hebben, maar al op de radar staan in de grote voetballanden. Ook dat is Ajax en onderdeel van het probleem om met Ajax 1 weer aansluiting te vinden bij de Europese top.

Laat de Ajacieden die wijze les goed onthouden voor het vervolg van hun loopbaan.

Onder 19 liet thuis tegen Juventus en Dynamo Kiev en een helft tegen Real Madrid zien zich te kunnen meten met de Europa's besten. Ploegen die vanuit een goede organisatie spelen, met andere tactieken. Voor ons Ajacieden de bevestiging dat de opleiding goed bezig is en nog steeds groot talent voortbrengt.

Ik heb de statistieken er sinds 2013 eens bijgepakt. Ajax speelde sinds de officiële lancering van de Youth League 26 duels. Daarvan won het er 17, speelde het er drie gelijk en verloor de ploeg zeven keer. In het eerste seizoen overleefden de Amsterdammers de poulefase niet en daarna waren respectievelijk AS Roma, Chelsea en Real Madrid verantwoordelijk voor de knock-out. Steeds met minimaal verschil.

De competitie biedt de jeugdspelers leermomenten te over. Spelers als Riechedly Bazoer, Anwar el Ghazi en Jairo Riedewald maakten in 2013 nog minuten in dit toernooi. Het droeg bij aan hun ontwikkeling en vroegtijdige doorbraak in Ajax 1.

Aanvoerder Carel Eiting liet na de uitschakeling optekenen dat Ajax het in een return allemaal nog recht had kunnen zetten. Dat die er niet kwam was op voorhand al bekend. Een logische gedachte van de jongeling, maar in de top krijg je meestal geen tweede kans. Laat de Ajacieden die wijze les goed onthouden voor het vervolg van hun loopbaan, dan plukken zij (en wij) daar in Ajax 1 straks de vruchten van.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >