Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Goedgelukbal

Oei. Bij Roda JC-uit leek het nog een incidentje. Maar na het uitduel met FC Groningen kan ik het niet meer negeren: de goedgelukbal is terug. Een speltype dat de laatste decennia – in elk geval na het tijdperk Van Gaal – vroeg of laat opduikt onder elke Ajaxcoach. Ongewild.

06 maart 2017 - 12:06
UsershyraDesktopajax_dataimagese12637bc1468cfda0effd3f41ecdc275_normal
Meestal eindigt het zo, met een goedgelukbal in de slotfase. © Pro Shots

Door Johannes Rutgers

Voor wie er nog geen beeld bij heeft: de goedgelukbal is een voorzet of pass zonder duidelijk idee of doel. Een bal die vooral geladen is met hoop tegen beter weten in, in plaats van overtuiging. De hoop dat-ie toevallig ergens goed valt, op een gunstige manier van richting wordt veranderd of op een andere manier door puur geluk een geslaagde actie wordt.

Hij wordt vaak gehanteerd in fases waarin ‘het even wat minder draait’. En zelden blijkt de GGB dan de oplossing. De goedgelukbal is bijna nooit een goedgeluktbal, zogezegd. Denk aan de blinde voorzet, het hakje op een volkomen ongewenst moment of de pass die kansloos in een blok verdedigers wordt gespeeld.

De GGB is een interessant verschijnsel. Hij heeft namelijk een mooie tegenstrijdigheid. Aan de ene kant is hij mijlenver verwijderd van dat waar het ideale Ajaxspel voor staat: verzorgd, doordacht en technisch voetbal.

De goedgelukbal is bijna nooit een goedgeluktbal, zogezegd.

Aan de andere kant schuurt de GGB juist dicht tegen die Amsterdamse school aan. In een wedstrijd waarin het wél als een tierelier loopt, is zo’n bal opeens een demonstratie van nonchalance. Een soort gespeelde, fijne achteloosheid die je je als betere ploeg kunt veroorloven - iets wat in sommige kringen wel eens wordt verward met arrogantie.

Prima op zo’n moment, want met een goed resultaat in de maak en een pot vol fijne acties, neem je zo'n rare poging graag op de koop toe. En in die prettige wedstrijden pakt zo’n bal vaak ook nog eens goed uit. Er zit dus maar een dun lijntje tussen de achteloze pass en een goedgelukbal. Een lijntje dat het verschil bepaalt tussen verrukking en wanhoop bij de supporter.

Helaas hanteert Ajax de GGB ook als er iets geforceerd moet worden. En inderdaad: zelden wordt er dan iets geforceerd. Het is op die momenten vooral het bewijs dat opportunistisch spelen Ajax niet zo ligt als veel andere clubs.

In Kerkrade zag ik de goedgelukbal voor het eerst echt duidelijk in het Bosz-tijdperk. Daarna verdween-ie gelukkig weer, maar zondag, toen het erop aankwam in Groningen, sloeg de balans de verkeerde kant op. De hele wedstrijd had ik 'm al ontkend, tegen beter weten in. Na de 1-1 was er geen negeren meer aan.

Er kwam geen alles-of-niets-offensief, het werd een GGB-offensief. Pijnlijk. Maar ook dat is mijn cluppie. En straks, als we weer aan de goede kant van het lijntje zitten, koester ik het.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >