Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gedoe, ophef en discussie om mogelijke inkrimping eredivisie

Zoals jullie vast wel weten, wordt er gesproken over de opzet van de eredivisie. Er moet iets gebeuren om te zorgen dat Nederland niet verder achterop raakt ten opzichte van het buitenland. Minder clubs, meer topduels is een optie die voor veel reuring zorgt.

04 maart 2017 - 11:01
UsershyraDesktopajax_dataimages400bdb2d68a90c2fef1a63f59bce1544_normal
Wie weet krijgen we wel vier klassiekers per jaar. © Pro Shots

De Belgische clubs presteren dit seizoen uitstekend in Europa. Er zitten maar liefst drie clubs bij de laatste zestien ploegen in de Europa League. Sinds de Belgen de play-offs om het kampioenschap invoerden en meer toppers voetballen, wordt internationaal beter gepresteerd.

Er gaan in Nederland stemmen op om dit voorbeeld te volgen en clubs plus KNVB zijn in gesprek – ook met supporters – over de voorwaarden voor een nieuwe opzet van de eredivisie. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Geen van de kleine clubs wil een spaander zijn.

Het idee voor een kleinere competitie plus play-offs is leuk voor de toppers, maar clubs uit het rechterrijtje vrezen het ergste. Dat is logisch, maar Voetbal International meldt nu dat kleine clubs ook nog eens het gevoel hebben dat er wordt gewerkt volgens een vooropgezet plan.

Vandaar dat er gedoe, ophef en discussie is ontstaan. De ene groep is voor, de andere groep is tegen. Zo gaan die dingen als over vernieuwingen wordt gesproken. Er zijn nu acht vertegenwoordigers van clubs aangewezen die ieders vertrouwen hebben en de impasse moeten doorbreken. Een van deze acht vertegenwoordigers is Jeroen Slop.

Clubs uit het rechterrijtje zijn van mening dat hun niveau kan worden opgekrikt door de tv-gelden eerlijker te verdelen. Meer geld klinkt leuk, maar heeft het grote publiek een abonnement op Fox Sports vanwege Excelsior - Go Ahead Eagles? Nee, natuurlijk niet.

Chris Woerts stipt, ook in gesprek met VI, aan dat de drie topclubs stiekem alle recht hebben op het meeste tv-geld. Salestijger Woerts heeft soms wat enge ideeën over het moderne voetbal, maar hier zegt hij best zinnige dingen.

Wie weet komt er half maart meer nieuws los als alle clubs de koppen weer bij elkaar steken. De KNVB hoopt in seizoen 2018/2019 van start te kunnen met de nieuwe opzet van de eredivisie.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >