Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

FC Groningen - Ajax: drie dingen die je vooraf moet weten

Ajax kan zich geen enkele misstap veroorloven als het kampioen van Nederland wil worden. Dan is FC Groningen-uit een gevaarlijk potje. Ajax heeft het vaak lastig in het Hoge Noorden. Dus het minste wat we kunnen doen, is zondag goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen. Daarom hebben we voor jullie drie dingen die je vooraf moet weten.

04 maart 2017 - 10:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesd52f6d9cbd6db2421fc25fd139d7682f_normal
Schöne tekende een jaar geleden van elf meter voor de 2-0. © Ajax Images

Groningen - Ajax niet meer de wedstrijd van het jaar
Ooit was Ajax-thuis de wedstrijd van het jaar voor Groningen. Zeker in de tijd dat de Groningers boos waren over de transfers van Luis Suárez en Bruno Silva, het moet gezegd het ging ook allemaal niet heel netjes. In die periode was de club al weken van tevoren in rep en roer als Ajax op bezoek kwam. Hoe anders is het nu. In de zoektocht naar leuke dingen voor dit artikel vinden we welgeteld één artikel over de wedstrijd op het digitale thuis van Groningen. Daarin lezen we dat het duel bijna inmiddels uitverkocht is, dat is dan weer niet veranderd te opzichte van vroeger.

Of dit alles betekent dat we ook een tamme sfeer kunnen verwachten, is moeilijk te voorspellen. Wat niet zal helpen voor de sfeer is dat fanatieke supportersgroep Groningen Fanatics zichzelf begin dit jaar heeft opgeheven. Hun groepsdoek werd gestolen door Heerenveensupporters. Dit betekent in de wereld van de ultra’s dat je ermee moet stoppen.

Doorgaan
De wedstrijd van zondag wordt geleid door de meest besproken scheidsrechter van de afgelopen week. Voor de verandering was het eens niet negatief – behalve in Eindhoven – maar positief. We hebben het over Bas Nijhuis. Hij liet veel doorgaan tijdens Feyenoord - PSV en dat kwam de wedstrijd ten goede. Hij liet in de dagen erna ook geen kans onbenut om erover te praten. Nijhuis is dé scheidsrechter die veel laat doorgaan.

Peter Bosz houdt wel van dit type scheidsrechters. “Een scheidsrechter moet in de geest van de wedstrijd kunnen fluiten, dat tekent zijn klasse. Maar het is ook gevaarlijk, want het is zijn interpretatie,” begint de trainer, die het niet nodig vindt zijn team extra voor te bereiden op deze manier van fluiten. “Mijn spelers kijken ook wedstrijden, dus weten hoe ze ermee moeten omgaan”

“En ik zeg niet dat dit de reden is, maar mede door het pietluttige fluiten haken we internationaal af. Nijhuis is er eentje die een wedstrijd laat gaan, maar hoe trek je een lijn? Dat is best moeilijk. De ene week mogen dingen niet, de andere week wel.”

De Groningse prestaties gaan op en neer
FC Groningen is bezig aan een wisselvallig seizoen. Het begon heel slecht en stond zelfs na elf wedstrijden nog in de degradatiezone. Ernest Faber kreeg de boel tijdelijk weer aan de praat, maar sinds de jaarwisseling gaat het weer minder. Groningen won in 2017 maar een wedstrijd, direct na de winterstop versloeg het Heracles (1-4). Driepunters bleven vervolgens uit tegen Vitesse, sc Heerenveen en Excelsior. Tegen Sparta werd nog gelijkgespeeld, de duels met Feyenoord en Utrecht leverden een nederlaag op.

Ondanks de wisselvalligheid vindt Bosz dat Groningen een goede ploeg heeft. “Faber is iets defensiever gaan spelen, maar ze hebben veel voetbal in de ploeg, zeker voorop. Tibbling, Idrissi, Linssen en Mahi zijn allemaal voetballers en Hiariej vind ik een aardige speler, Jensen ook. Er zit voetbal in de ploeg.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >