Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Kopenhagen - Ajax

Iedereen was eigenlijk best wel tevreden met een loting tegen FC Kopenhagen. Moet te doen zijn in de jacht op een plekje in de kwartfinales van de Europa League, zou je denken. Maar hoe meer we over de tegenstander leren, des te zwaarder lijkt de kluif voor Ajax te worden. Drie dingen die je moet weten!

09 maart 2017 - 09:20
UsershyraDesktopajax_dataimages86a6effec9f6b14654165252a5b7c99e_normal
Als het Ajax lukt om te scoren, is het een prestatie op zich. © Pro Shots

Eeuwigheid zonder tegentreffer
Raad eens hoeveel minuten FC Kopenhagen in eigen huis al zonder tegendoelpunt is... Hoger! Nee, nog hoger. Het is maar liefst 1147 minuten geleden dat er nog eens een tegenstander wist te scoren. Dit staat gelijk aan bijna 13 wedstrijden. Natuurlijk doen er enkele zwakke broeders mee aan de Deense competitie, maar de reeks omhelst ook potjes in de Champions League tegen clubs als Leicester City (0-0), FC Porto (0-0) en Club Brugge (4-0). Tijdens de vorige ronde in de Europa League kwam ook Ludogorets niet tot scoren. Het werd wederom 0-0.

Overigens verloor Kopenhagen dit seizoen, als we werkelijk alle competities meetellen, nog maar een wedstrijd. Dit gebeurde op bezoek bij Leicester, waar de Denen met 1-0 onderuit gingen. De plaatselijke FC heeft een straatlengte voorsprong in de competitie en is naast de Europa League ook nog actief in de nationale beker.

Voor de volledigheid: de laatste tegentreffer van FCK in Stadion Parken? We schrijven 20 augustus 2016, de 23ste minuut van het thuisduel met Aalborg BK.

Drie keer scheepsrecht
Blijkt drie keer scheepsrecht voor Ajax tegen Kopenhagen, of moeten we zelfs al van vier keer spreken? De eerste ontmoetingen van Ajax met de Denen resulteerde in uitschakeling en van het kwartet wedstrijden werd er eentje gewonnen. Het lukte ook maar in een van de vier potjes om een doelpunt te maken. Dat waren er wel gelijk twee, ook nog eens in Kopenhagen trouwens.

De Ajacieden ontmoetten Kopenhagen tijdens seizoen 2001/2002 in de good old Uefa Cup en de ontmoeting in de zomer van 2006 staat ons nog helder voor de geest. Er werd in Kopenhagen nog met 1-2 gewonnen, maar thuis ging het helemaal mis. Vraag maar aan Thomas Vermaelen, verder onthouden we ons van ieder commentaar.

Overigens lijkt Kopenhagen er wel zin in te hebben. Er werd woensdag, ruim een dag voor de aftrap, alvast een geniepige tweet verstuurd om Ajax welkom te heten op Deense bodem.

Oude bekenden
We weten natuurlijk allemaal dat Nicolai Boilesen tegenwoordig in Kopenhagen voetbalt, maar de Ajacieden treffen donderdag meer oude bekenden. Kennen jullie Mathias Jørgensen nog? Hij is ook wel beter bekend onder de voetbalnaam Zanka. Zanka speelde in het verleden voor PSV, maar dat werd geen groot succes. De verdediger resette zijn loopbaan in Denemarken en groeide uit tot de grote man centraal achterin, letterlijk en figuurlijk: hij met 1.91 meter en behoort tot de luchtmacht van Kopenhagen.

Andere namen die wellicht een belletje doen rinkelen, zijn die van Kasper Kusk en Uros Matic. Kusk droeg in het verleden het shirt van FC Twente, Matic speelde ruim twee seizoenen voor NAC Breda.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >