Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De klassieker voor professoren

Dat gelijkspel in de fietsenstalling van Excelsior, op plastic gras, deed best pijn. Europees succes nationaal opvolgen blijkt weer eens vrij lastig. Zou dat dan toch te maken met een uitgehold cliché: Ajax is te jeugdig? En Feyenoord dus niet?

21 maart 2017 - 14:49
UsershyraDesktopajax_dataimages065d0a76d16d75797f5cdfdc4e425582_normal
Met De Ligt komt het na de nodige vlieguren echt wel goed. © Pro Shots

Vooropgesteld, humor helpt, Ajacieden, als de schaal uit het zicht verdwijnt. Volleerd klepelwijzer (zijn eigen woorden) en fervent twitteraar Professor Gasselich zei het prima, direct na Excelsior - Ajax: “Shit, als Feyenoord na komend kampioenschap nog 19 keer kampioen wordt en drie keer de CL wint, zijn ze ons voorbij.”

Mooie statistieken. Ajax blijft nog wel even de mooiste club van allemaal. Een andere statistiek zegt iets over de gemiddelde leeftijd van de selecties van Feyenoord en Ajax. De Rotterdammers komen gemiddeld op 25,6 jaar, Ajax doet het met een dwarsdoorsnede in leeftijd van 22,7 jaar.

Maakt dat nu veel uit, bijna drie jaar jonger? Of, voor de senioren onder ons: is ouder nou echt veel beter? Nee, is het eerste simpele antwoord. Een selectie vol met Niki Ziemlings of Leo van Veens in hun nadagen, dat is voor niemand leuk. Alles is een kwestie van balans, yin en yang, jong en oud.

Talent is schitterend. Matthijs de Ligt is een diamant uit de jeugdopleiding van Ajax. De tackle waarmee deze zeventienjarige verdediger Excelsior-aanvaller Mike van Duinen degradeerde tot een fietser met vierkante wielen… uitstekend! Dat hij vervolgens een onbedoelde assist geeft op diezelfde spits van de tegenpartij hoort bij druistig talent. Denk ik.

Wonderkind Mozart begon al op z’n zesde, maar zijn composities waren pas echt volwaardig toen hij 21 jaar was.

Kenneth Perez zegt het vaak en ik moet de analist bij Fox Sports en ooit begenadigd voetballer steeds gelijk geven. Als je wordt geselecteerd door de trainer, moet je er staan. Of je nou 17, 34 of 25 jaar bent. Leeftijd is geen excuus. Trainingsuren misschien wel.

Wanneer het over het begrip ‘vlieguren’ gaat, spelen leeftijd en vooral ervaring wel een behoorlijke rol. Echte toppers hebben naast talent een gigantisch doorzettingsvermogen. En vooral: ze oefenen tot ze een ons wegen. Ze maken uren. Dat is in alle disciplines zo. In de muziek, bij het schaken. Wonderkind Wolfgang Mozart begon al op z’n zesde, maar zijn composities waren pas echt volwaardig toen hij 21 jaar was.

Onderzoek wijst uit: talent, geluk én 10.000 uur oefenen is nodig voor wereldklasse, in welke expertise dan ook. Dat betekent drie uur per dag of twintig uur per week oefenen - en dat tien jaar lang.

Wellicht kunnen andere professoren dan de gewaardeerde Gasselich eens met een calculator checken of het verschil in vlieguren tussen Ajax en Feyenoord uiteindelijk ook de doorslag geeft in de titelrace. Of dat het toch aan iets anders ligt.

Dan weten we dat zondag 2 april alvast.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >