Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Slimmigheidjes van Bosz

Het ging de laatste dagen voor vooral over de slimmigheidjes van Joël Veltman. Daar is nu alles wel over gezegd en geschreven. Daar ga ik het dan ook niet over hebben. Ik wil het hebben over zijn trainer. Peter Bosz zit namelijk ook vol met slimmigheidjes.

Door Niels Pach
16 februari 2017 - 09:32
UsershyraDesktopajax_dataimages3517358d271ec37bb858c75ea5eacbc4_normal
Ook in Warschau lukt het Bosz om vragen te ontwijken. © Pro Shots

Dan doel ik niet eens op tactische foefjes, het is duidelijk hoe Bosz wil spelen. Tegenstander bij de keel grijpen en pas weer loslaten bij het eindsignaal. Dat is geen foefje, dat is een visie. Het gaat me in dit geval over zijn trucjes tijdens persconferenties. Hij pakt het namelijk slim aan.

Zo ook bij het perspraatje in Warschau een dag voor Legia - Ajax. Bosz is een meester in het ontwijken van vragen. De journalist in mij vindt dat vervelend, maar als supporter vind ik het vooral grappig en knap. En professioneel.

Want stel je aan Bosz een vraag over de opstelling of tactiek is zijn reactie vrijwel altijd: “Ik moet het nog aan mijn spelers vertellen, zij moeten het eerst horen.” En mijn voorzichtige inschatting is dat Bosz die bespreking nooit ofte nimmer zal doen voor de persconferentie.

De meeste Nederlandse journalisten weten dit inmiddels wel. Soms proberen ze het nog via een omweg, maar ook die loopt eigenlijk altijd dood. In de perszaal van Legia Warschau bleek dat de lokale journalisten nog niet op de hoogte zijn van de antwoordtechniek van Bosz.

Bosz is een meester in het ontwijken van vragen.

Zo vroeg een Poolse journaliste wat Bosz allemaal was opgevallen toen hij de beelden bekeek van Legia’s enige competitiewedstrijd van 2017, afgelopen zaterdag. Veel trainers zouden dan wel iets prijsgeven, Bosz kiest voor zijn standaardantwoord: “Ik kan heel veel over Legia vertellen, maar dat ga ik vanavond eerst aan mijn spelers doen. Dat zal mede bepalen hoe wij gaan spelen.”

Je kunt dit flauw vinden, journalistje pesten noemen. Maar ik geloof niet dat het Bosz daar om te doen is. Hij wil niemand wijzer maken dan-ie al is. Zeker de tegenstander niet, die hoeft pas bij het invullen van het wedstrijdformulier te zien wie er spelen.

Dat is misschien vervelend voor de journalisten. Ik kan er niet heel erg mee zitten, zo belangrijk vind ik het een dag voor de wedstrijd niet om te weten of Pietje of Klaasje speelt. Bovendien zijn het vaak dezelfde Pietjes en Klaasjes als de wedstrijd ervoor.

Het is trouwens niet zo dat Bosz niet op zijn praatstoel te krijgen is. Vraag hem iets over zijn visie, over het grotere plaatje, de langere termijn en hij brandt los.

Eigenlijk is dat ook veel interessanter.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >