Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Sinkgraven blij verrast met goede verdedigende statistieken

Had je voor dit seizoen gevraagd of Daley Sinkgraven een goede linksback zou zijn, dan had iedereen je uitgelachen. Maar inmiddels bewijst de voormalig middenvelder dat hij prima op zijn plek is in de verdediging. Dat bedenken we trouwens niet zelf, dat bewijzen de statistieken.

18 februari 2017 - 10:14
UsershyraDesktopajax_dataimages495a3d7a72062405a2ee560b2fda030e_normal
Sinkgraven zit in de middenklasse: geen nieuwkomer, nog niet ervaren. © Pro Shots

Door Niels Pach

Sinkgraven en Joël Veltman steken verdedigend met kop en schouders boven hun collega’s van Feyenoord en PSV uit. Onderscheppingen, tackles, duels. De Ajacieden doen het een stuk beter dan de backs van de titelconcurrente. Het bewijs staat in deze analyse.

Als wij van Ajax Life Sinkgraven na afloop van Legia Warschau - Ajax (0-0) confronteren met deze cijfers is voor het eerst tijdens het gesprek een glimlach op zijn gezicht te zien. Maar een verklaring heeft hij er niet direct voor. “Geen idee. Dat wist ik niet,” zegt hij blij verrast.

Maar als hij er even wat langer over kan nadenken, vindt Sinkgraven toch een mogelijke verklaring. “Misschien heeft dat met onze speelstijl te maken. Individueel en qua team. We zetten natuurlijk graag vooruit druk. Daardoor onderscheppen we ook veel ballen of afvallende ballen. Mooi dat die statistieken zo goed zijn.”

Toch zijn er ook verbeterpunten, want uit de analyse bleek een dingetje dat de backs van PSV en Feyenoord beter doen dan Sinkgraven en Veltman: aanvallen en dan specifiek voorzetten geven. Daar zijn de twee Ajacieden mee bezig en Sinkgraven ziet al een stijgende lijn. “Ik denk dat Joël en ik het steeds beter doen. We komen natuurlijk in de opbouw veel aan de bal. Nu is het zaak om ook in verdere fases mee te doen, dat is ook voorin.”

Sinkgraven krijgt in ieder geval de tijd om te werken aan het aanvallende gedeelte, omdat hij wel zeker is van zijn basisplaats. Dat hij basisspeler is verandert ook zijn status binnen het team. Hij had het een dag voor de wedstrijd over ‘de jonge jongens’ zonder zichzelf daarmee te bedoelen.

Met zijn 21 jaar is hij ook nog niet zo oud. Heeft Sinkgraven wel het gevoel dat hij bij de ervaren spelers hoort? “Dat nog niet, maar je merkt wel dat er steeds jongere jongens bij komen. Dat is mooi om te zien. Ik kom daar ook nog niet zo ver vandaan.”

Maar het kan hard gaan bij Ajax. Nog net iets langer goede cijfers blijven scoren en Sinkgraven krijgt het stempel ervaren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >