Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Namen en rugnummers

David Neres speelt binnenkort met rugnummer 7 dat hij overneemt van El Ghazi. Bij Lille gaat El Ghazi ook weer met nummer 7 spelen. Zoals rugnummers belangrijk zijn voor spelers om zich te profileren, spelen ze ook een rol op de tribune.

10 februari 2017 - 10:37
UsershyraDesktopajax_dataimagese74e7d06f555072a9be34fb7cb718ff8_normal
Hoe lang nog voordat we de eerste shirtjes met Kluivert achterop zien? © Pro Shots

Om mij heen zie ik de Ajaxshirtjes in alle soorten en maten. Vaak draagt het shirt iemands eigen naam, soms met een gekozen rugnummer erbij. Wellicht hun geboortejaar, of leeftijd? Of hun persoonlijke nummer op de amateurvelden? Hoewel ik zelden een keepersshirtje met bijbehorend nummer zag, zijn er wel (cult)helden aanwezig op de tribunes, zoals Maduro, Denswill of Sulejmani. Die laatste drager van dat shirtje zit trouwens niet ver bij mij vandaan.

Vorig seizoen zat er ook een persoonlijke El Ghazi-fan in ons vak, die zijn liefde voor de voormalig nummer 7 zelden onder banken of stoelen schoof. Telkens als El Ghazi de bal had en een actie inzette, stond hij als enige op tussen het zittend publiek en juichte voor zijn man.

Dit begon vanaf het moment dat hij erin kwam als wissel, tot het moment dat hij eraf moest. Het zorgde regelmatig voor hilariteit om mij heen. Overigens net als bij die fan die regelmatig uit het niets opstond en dan bij willekeurige wedstrijden kakkerlakken ging vervloeken.

Vorig seizoen zat er ook een persoonlijke El Ghazi-fan in ons vak.

Iedereen gunde deze fan zijn statement. El Ghazi had zijn support trouwens hard nodig in zijn fases van dribbelen zonder effect. Zijn fan zal hem wel missen, gok ik. Of zou hij idolaat zijn van nummer zevens in het algemeen? Misschien zien we hem binnenkort juichen met Neres op zijn rug.

Zelf wilde ik begin vorig seizoen trouwens ook maar eens een shirtje laten bedrukken. De rijen waren lang in de fanshop. Eenmaal aangekomen bij de kassa vroeg ik om Schöne. "Sorry, de E en de N zijn op," kreeg ik tot mijn verbazing te horen. Uhmm, op, op? Tsja, bedenk dan nog maar eens een naam. Cillessen, Tete, Bazoer, Klaassen, Veltman, Riedewald, Serero, Fischer, El Ghazi.

Ik liep in een flits de hele opstelling na. Ik twijfelde even bij Milik. Onana had nog geen rol van betekenis. Mijn broer fluisterde me een veel betere en veiligere suggestie in. “Doe gewoon nummer 14.” En zo geschiedde. Cruijff was toen nog onder ons en we waren allen onwetend wat er ging gebeuren. Later dat seizoen had het shirt ineens onbedoeld een emotionele lading en droeg ik het om te herdenken.

In de Europa League gaat Neres overigens spelen met nummer 77, mits Ajax zich eerst van Legia weet te ontdoen. Twee keer zeven is 14. Wat een mooi symbolisch statement zou het zijn als Neres weet te scoren.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >