Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB dacht even aan doellijntechnologie bij klassieker

Ken je die mop over die bal die niet over de lijn ging? Dat ging-ie wel. Daardoor won Feyenoord van PSV (2-1) en is de achterstand van Ajax op de Rotterdamse koploper nog altijd vijf punten. Dat de bal een millimeter over de lijn ging, zorgde voor veel ophef en juist om die ophef te voorkomen dacht de KNVB erover na om bij de klassieker doellijntechnologie te installeren in de Arena. Maar de bond ziet ervan af.

27 februari 2017 - 14:21
UsershyraDesktopajax_dataimages7c52bd7722b9735625d317d99184041f_normal
Doellijntechnologie was vorig seizoen dan weer niet nodig bij de winnende goal. © Pro Shots

Goed, vanwaar de ophef? Nou, Jeroen Zoet hield in de 82e minuut de bal keurig netjes voor de doellijn tegen. Maar toen trok hij de bal naar zich toe en begonnen de alarmbellen op het horloge van scheidsrechter Bas Nijhuis rinkelen. De doellijntechnologie gaf aan dat de bal zat. Had Zoet nou maar een iets dikkere buik gehad...

In de storm van meningen na afloop van Feyenoord - PSV werd ook geopperd dat bij Ajax - Feyenoord dan ook maar doellijntechnologie moet worden ingezet. Tijdens de klassieker, die voor zondag 2 april op het programma staat, zijn de belangen net zo goed groot en dan moet alles zo eerlijk mogelijk verlopen, is de gedachte.

De KNVB stond hier even voor open, vertelde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in gesprek met VI. “Zodra de suggestie gedaan wordt, moet je daar serieus naar kijken. Het is aan de directie. Zij moeten de afweging maken, dat zal met name een financiële afweging zijn.”

De afweging is inmiddels gemaakt en het hawk-eyesysteem komt 2 april toch niet naar de Arena. "Je moet altijd nadenken of het een optie is. We hebben het vanochtend besproken en besloten het niet te doen. Niet uit financieel oogpunt, maar moreel kan het niet dat je de spelregels halverwege de competitie verandert."

De Amsterdam Arena heeft al wel ervaring met doellijntechnologie. In de eerste seizoenshelft hing het systeem namelijk in Amsterdam. Dat nog niet alle stadions beschikken over de technologie is, zoals door Van Egmond in eerste instantie gezegd, op dit moment vooral een financiële kwestie.

Daarom is er voor dit seizoen door alle clubs mee ingestemd dat de doellijntechnologie een halfjaar in de Arena zou worden gebruikt en daarna een halfjaar in De Kuip. Dit vanwege de Johan Cruijffschaal en de finale van het bekertoernooi.

Dat de camera’s nu niet voor een wedstrijdje terugkeren, vinden we jammer, want je moet er niet aan denken dat een doelpunt onterecht wordt goed- of afgekeurd in zo’n beladen potje. Maar goed, laten we hopen dat alle eredivisiestadions binnenkort doellijntechnologie hebben!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >