Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Ligt: 'Klinkt gek, maar wil ploeg op sleeptouw nemen'

Matthijs de Ligt heeft zijn contributie er deze week wel uit. Hij speelt, verspreid over Ajax onder 19, Jong Ajax en het eerste elftal, maar liefst 225 minuten. De verdediger is geen veldvulling. Verre van. “Ik probeerde het team op sleeptouw te nemen.”

27 februari 2017 - 10:51
UsershyraDesktopajax_dataimages7c9b94d4a771d1884610e82de54edf16_normal
De Ligt is pas zeventien, maar oogt als een routinier. © De Brouwer

Door Kevin Van Nunen

Ho, wacht. Horen we dat goed? Basisspeler en man in vorm Nick Viergever valt uit en zijn vervanger, een broekie van zeventien jaar oud, wil het goede voorbeeld geven? “Ja, het klinkt een beetje gek natuurlijk voor mijn jonge leeftijd, maar ik wilde het team op sleeptouw nemen,” aldus De Ligt tegenover Ajax Life.

“Ik wilde wat meer enthousiasme meegeven toen ik het veld opkwam. Het zat een beetje vast,” vervolgt De Ligt, die dat goed inschatte. En dat op een moeilijk moment voor Ajax, dat een klein fluitconcertje meekreeg bij het opzoeken van de kleedkamers.

Er stond dus best wel wat druk op, maar daar heeft de jonge verdediger geen last van. “In het veld voel je dat niet, dan voetbal je gewoon. Ik heb weinig idee van wat er om me heen gebeurt, alles glijdt van me af. Na een mooie actie hoor ik het gejuich heus wel, maar verder? Ik voel geen druk.”

Dat blijkt ook wel: de rechtspoot van nature vuurde een kanonskogel af met links en knikte even later raak. Voor een verdediger heeft hij een aardig moyenne, want ook in het bekerduel met Willem II kopte hij de bal al tegen de touwen.

“Het gaat te ver om te zeggen dat ik gevaarlijk ben, maar ik wil wel. Ik sta pas drie jaar in de verdediging en heb een goede trap, dus vroeger scoorde ik vaak via afstandsschoten. Ik ben een beetje gegroeid, dat is ook handig als je moet koppen. Aanvallend koppen is trainbaar. Ik zit acht jaar bij Ajax en op trainingen wordt er vaak genoeg op gehamerd, we doen heus niet alleen positiespelletjes.”

De Ligt wil ondanks de vele afwezigen nog niet vooruitlopen op een basisplaats tegen FC Kopenhagen, maar wij wel. Het kan niet anders of hij is van de partij in de achtste finales van de Europa League. Hij lijkt het serieus jammer te vinden dat-ie daardoor niet kan meedoen als Ajax onder 19 aantreedt in de kwartfinales van de Youth League.

“Ik weet nog niet of ik speel tegen Kopenhagen. Of het jammer is dan de wedstrijd tegen Real Madrid te missen? Ja kijk, het verhaal heeft twee kanten. Real-uit is een geweldige pot met vrienden en leeftijdsgenoten, zoals het dinsdag tegen Dinamo Kiev ook geweldig was. Het is jammer als ik niet speel, maar met het eerste in de Europa League is andere koek.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >