Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De allerbeste linksbuiten ooit

Het was tijdens de viering van de zestigste verjaardag van de eredivisie. Enige maanden geleden, op Het Kasteel. De groten van vroeger hadden zich verzameld om herinneringen op te halen. De mooiste doelpunten van de afgelopen decennia op schermen aan de wand, weerzien van oude bekenden, anekdotes onder het genot van een borrel en bitterbal.

11 februari 2017 - 10:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesfebfcbdc97cbe9f21aeb0e09d0d10e32_normal
Door de zenuwen niet de beste selfie ooit, maar daarom niet minder waard. © Jaap van Dam

Ik stond met mijn handen in mijn zakken. Achteraan, zodat ik de ruimte kon overzien. In een straal van anderhalve meter rondom mij Van der Sar, Jonk en Reiziger. Spelers die mij als Ajaxsupporter hadden doen juichen, laten genieten. Toen we nog heerser waren in Europa. Opeens zag ik dat Piet Keizer naast me zat. Op een tafeltje. Piet Keizer, een rilling door mijn lijf.

Al jarenlang ben ik iedere zaterdagmiddag een linksbuiten. Op mijn eigen lage niveautje. Linksbuitens zijn een beetje anders. Dwars, moeilijk, eigenwijs. En grillig: soms dramatisch, maar af en toe ook geniaal. Alles of niks. Negenentachtig minuten vervloekt worden door medespelers en dan met een geweldige actie de wedstrijd beslissen.

Het werd door de zenuwen niet de beste selfie die ik ooit heb gemaakt.

Daar zat-ie. De allerbeste nummer 11 die er ooit op de velden heeft rondgelopen. En ik stond naast hem. Het was er eigenlijk niet de gelegenheid naar om hem aan te spreken. Ik moest professioneel zijn. Maar ik ben ook gewoon een klein jongetje met helden. Ik twijfelde. Zal ik. Durf ik. Mag het.

Ik deed.

"Meneer Keizer, zou ik me u op de foto mogen?"

Hij keek me een halve seconde aan.

"Nee."

Draaide zijn hoofd weer weg.

Zo resoluut was ik nog nooit afgewezen. Ik was van mijn stuk. Behoorlijk zelfs.

Meneer Keizer zag dat ik schrok. In onvervalst Amsterdams: “Sorry, jongen. Als ik met jou op de foto ga, moet ik met iedereen. Daar heb ik geen zin in.”

“Maar meneer Keizer, ik ben ook een linksbuiten.”

Ik gaf niet op.

“Snel dan.”

Het werd door de zenuwen niet de beste selfie die ik ooit heb gemaakt. Maar ik koester het beeld van dat jongetje met de held.

Vanochtend werd ik wakker met het nieuws dat hij is overleden. De backs boven hebben een probleem.    

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >