Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergkamp: ‘Johan en Piet waren cultuurbewakers’

De Voetbal International van deze week is een indrukwekkende ode aan Piet Keizer. Dennis Bergkamp vertelt wat de impact van het overlijden van de magische linksbuiten is voor hem én voor de club Ajax.

15 februari 2017 - 13:00
UsershyraDesktopajax_dataimagesdffafa161672400f90ad3673cdc1c88a_normal
Bergkamp: 'Het is aan ons de nieuwe Johan en Piet op te leiden.' © Pro Shots

Bergkamp sprak Keizer een tijdje terug nog. “Een paar maanden geleden heb ik Piet nog uitgebreid gesproken. Hij was benieuwd naar de manier waarop we in de opleiding videoanalyses gebruiken. Het mooie was: videoanalyse was de aanleiding van ons gesprek, maar al snel hadden we het over allerlei andere aspecten van voetbal, opleiden en training. Hartstikke interessant.”

Zo geven oud-Ajacieden Ajaxkennis aan elkaar door, merkt Bergkamp op. “Dat is iets wat echt bij Ajax past: mensen met een scherpe kijk op voetbal en die hun visie onderbouwen en uitdragen. Van oudsher lopen hier heel veel oud-spelers rond voor wie dat opgaat. Maar mede door de sterfgevallen van de laatste tijd worden het er steeds minder. Er gaat zeer veel voetbalkennis verloren. Mannen als Johan en Piet waren cultuurbewakers van Ajax, elk op hun eigen manier.”

Die rol als cultuurbewaker komt nu bij oud-Ajacieden als Bergkamp te liggen, beseft hij zelf: “Meer dan ooit voel ik dat ik een van de mensen ben die het DNA van Ajax moeten waarborgen.” Kritisch zijn en scherp blijven hoort daarbij. “Johan zei het altijd mooi: ‘Het is nooit goed genoeg'. Hij hoefde me niet uit te leggen wat hij daarmee bedoelde. Die mentaliteit is in mijn genen gekropen.” 

Ook nu kan niemand op zijn lauweren rusten. “Het kan niet zo zijn dat mensen tevreden zijn over de huidige situatie. Ja, we zijn in de race voor de landstitel. Ja, we zitten nog in de Europa League. En ja, financieel staan we er goed voor. Maar mij frustreert het dagelijks dat we niet bovenaan staan en dat we geen Champions League spelen. Piet Keizer en Johan Cruijff hadden precies hetzelfde,” aldus Bergkamp.

“Het is aan ons om de nieuwe Johan en de nieuwe Piet op te leiden. Zodat Ajax altijd Ajax zal blijven.”

De papieren editie van Voetbal International is vanaf vandaag te koop. Het interview met Dennis Bergkamp vind je ook op VI PRO.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >