Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Gebrek aan doelpunten is niet alleen Dolbergs schuld

Kasper Dolberg is niet de nieuwe Zlatan en ook niet overschat. Dat valt voor sommigen misschien moeilijk te accepteren, maar Dolberg is gewoon een talentvolle spits die wellicht ver kan komen. Maar eerst moet hij zijn dipje overwinnen. Net als anderen.

21 februari 2017 - 16:25
UsershyraDesktopajax_dataimagesc9830c659f4a4dc875d4ff8369b5c195_normal
Dolberg zoals we hem vaker zien: dribbelend richting tegenstander. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Er wordt altijd veel verwacht van een Ajaxspits. Je moet kunnen scoren, maar het is net zo belangrijk om een beetje fatsoenlijk mee te voetballen. Dat doet de negentienjarige Dolberg, maar hij was sinds de jaarwisseling pas twee keer trefzeker.

Er wordt al weken geroepen dat de Deen in een vormdipje zit, maar om nou te zeggen dat hij veel kansen mist? Nee. Dat klinkt misschien een beetje gek na die gigantische misser uit bij Legia Warschau, maar het is echt zo.

Het probleem is meer dat Dolberg niet in het stuk voorkomt. Dat blijkt ook als we het vergrootglas van Opta Sports boven de beschikbare data leggen. We wisten al dat de spits vooral scoort op aangeven van zijn teamgenoten en juist daar lijkt het spaak te lopen.

Wedstrijd Balcontacten In 16 Schoten Op doel Goals
PEC-thuis 32 4 3 2 2
Utrecht-thuis 32 4 3 0 0
ADO-uit 57 6 5 2 0
Feyenoord-uit 47 7 4 2 1
Excelsior-thuis 49 12 4 2 0
AZ-uit 50 4 3 0 0
NEC-thuis 48 10 7 4 3
Heerenveen-uit 49 3 2 0 0
Groningen-thuis 36 8 6 3 0
Twente-uit 28 2 2 1 0
Gemiddeld 43 6 3,9 1,6 0,6

Tabel 1: Diverse statistieken van Dolberg in duels VOOR de winterstop.

Wedstrijd Balcontacten In 16 Schoten Op doel Goals
PEC-uit 29 4 2 0 0
Utrecht-uit 39 3 2 0 0
ADO-thuis 46 10 5 2 1
Roda-uit 28 5 1 1 0
Sparta-thuis 47 5 3 2 1
Vitesse-uit 25 1 1 1 0
Gemiddeld 36 4,7 2,3 1 0,33

Tabel 2: Diverse statistieken van Dolberg in duels NA de winterstop.

Kijk voor de verandering eens naar tabel 1 en 2. Als je beide tabellen naast elkaar legt, valt op dat Dolberg minder in het spel van Ajax wordt betrokken. Hij scoort gemiddeld gezien op alle vlakken minder. Dan is het niet zo vreemd dat je productie achteruit gaat.

Er is dus sprake van een dip en als je Dolberg tegen Vitesse in een sprint zag worstelen met de bal, ben je geneigd te zeggen dat hij in een vormdip zit. Maar valt de teruggang wel alleen aan Dolberg toe te schrijven, of is er meer aan de hand?

Afbeelding 1 en 2: Een overzicht van waar Dolberg precies op het veld aan de bal is
* Links/boven is voor de winterstop, rechts/beneden is na de winterstop

Die kans bestaat zeker, zo blijkt op basis van afbeelding 1 en 2. Links zie je de posities waarop Dolberg voor de winterstop aan de bal was en, je raadt het al, op het plaatje rechts zie je de balcontacten van Dolberg tijdens de meest recente wedstrijden.

Dolberg speelde voor de winterstop uiteraard meer wedstrijden, maar je kunt wel degelijk iets eruit opmaken. We zagen al dat de Deen minder balcontacten heeft in de vijandelijke zestien, maar ook de balcontacten daarbuiten zijn verder weg van de goal. Alsof hij meer teruggetrokken speelt. Dan wordt het wel erg moeilijk om doelpunten te maken.

“Als team speelden we in de eerste helft goed en scoorden we een mooi doelpunt. De tweede helft voetbalden we vooral om te voorkomen dat Vitesse zou scoren. Ik zat zelf niet lekker in de wedstrijd,” erkent Dolberg over zijn laatste optreden. “Ik had niet de controle over de bal zoals ik dat zou willen. Ik stond ook tegenover twee sterke centrumverdedigers. Nee, het ging voor mij vooral over bewegen en rennen.”

Dan nog een dingetje: Hakim Ziyech is de belangrijkste aangever van Dolberg. Ziyech creëerde dit seizoen 16 kansen voor de spits. Dat zijn er minstens 10 meer dan elke andere Ajacied. Voor de winterstop creëerde Ziyech per negentig minuten gemiddeld 1,2 kans per wedstrijd, na de winterstop is dit seizoen maar 0,3.

Dat is op zich nog niet zo’n groot probleem, als de kansen nu door andere spelers bij elkaar worden gevoetbald. Maar dat gebeurt ook niet. Lasse Schöne, Davy Klassen en Joël Veltman zitten op hetzelfde gemiddelde van 0,3 kans per negentig minuten. Daar kan een spits niet van leven.

Je zou kunnen zeggen dat de cijfers onderstrepen wat we op de tribunes al een beetje aanvoelen: het spel van Ziyech valt de laatste wedstrijden wat tegen. Dat kan best zijn, Peter Bosz is het er alleen niet mee eens. “Ik ben zeer tevreden over Hakim en vond hem geen mindere wedstrijd spelen,” aldus de trainer.

“In Polen viel het tegen, in Arnhem niet. Diep spelen en passing zijn Hakims kwaliteiten, maar hij staat nu op het middenveld en moet daar ook zijn werk doen,” vervolgt Bosz, die erop kan wijzen dat Ziyech bij de 0-1 de counter inleidde door de bal te veroveren. “Er is een omslag gaande. Ik heb een goede Hakim gezien en was daar heel blij mee.”

Afbeelding 3: Hoe verhouden de cijfers van Dolberg zich met andere spitsen uit de eredivisie?
*Klik voor grote variant

Hoe dan ook, het lukt Ziyech even niet om Dolberg te bereiken. Als je de cijfers van Dolberg in afbeelding 3 vergelijkt met andere spitsen in de eredivisie, valt op dat Dolberg de meeste dribbels onderneemt. Meer ook nog dan voor de winterstop. Hij lijkt op zoek naar zijn eigen geluk, zeker als je bedenkt dat hij minder de bal krijgt en in verhouding dus nog meer balcontacten besteedt aan dribbels.

Ongeveer de helft van Dolbergs dribbels mag als succes worden bijgeschreven, maar als je verder van het doel als spits een dribbel inzet, wordt de kans om te scoren kleiner en kleiner. Dit terwijl in de eerdere analyse juist nog de loopacties van Dolberg werden bejubeld.

Hopelijk kunnen we dat snel weer doen, maar er is ook goede aanvoer voor nodig.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >