Nieuws

Ajax onder 19 bekert verder in Europa na fraaie zege op Juve

Ajax onder 19 heeft zich na een zwaarbevochten zege op Juventus geplaatst voor de achtste finales van de Uefa Youth League. De ploeg van Aron Winter won op eigen veld voor tweeduizend toeschouwers met 2-0 van de Italiaanse leeftijdsgenoten.

07 februari 2017 - 19:57
UsershyraDesktopajax_dataimages0d8bc5514e624798943b792901289f5a_normal
Ontlading bij Ajax onder 19 na de wonderschone openingstreffer van Carel Eiting. © Ajax/ Gerard van Hees

Door Sander Zeldenrijk

Ajax had het aanvankelijk zwaar tegen de zwart-witte brigade uit Turijn. Desondanks kreeg de ploeg via Kaj Sierhuis en Darren Sidoel enkele goede kansen. Aan Italiaanse zijde was aanvoerder Luca Clemenza vijf minuten voor rust dichtbij de openingstreffer, maar hij zag zijn afstandsschot via de binnenkant van de paal weer het veld in stuiten.

Dat Ajax vlak voor rust alsnog op voorsprong kwam, was te danken aan aanvoerder Carel Eiting die de bal met rechts fraai in de bovenhoek knalde. De controlerende middenvelder beloonde daarmee een goede eerste helft, waarin hij zijn ploeg op de been hield tegen de goed voetballende Italianen.

Genadeklap
Spits Sierhuis deed vlak na rust wat hij in de eerdere vier Europese duels ook deed; scoren. De aanvaller bracht zijn Europese totaal daarmee op zes treffers, maar was vooral blij dat hij de wedstrijd snel op slot gooide. “Volgens mij was die treffer de genadeklap. Geen gemakkelijke goal, maar ik raakte hem volgens plan. Erg lekker, want we hadden het moeilijk. Juventus bleek inderdaad een ploeg met veel individuele kwaliteit. Ik vond hun middenveld en aanval goed, de verdediging was minder.”

In de tweede helft ging onder 19 achterin met drie man op lijn spelen en daardoor kwam de ploeg beter in de wedstrijd. Ondanks de 2-0-zege was het verschil klein. “Wij waren effectiever en onze verdediging was vandaag beter. We stonden echt goed. Complimenten aan de jongens. Ik hoop dat we nu weer thuis mogen spelen met zoveel publiek als vandaag. Daar doe ik het voor,” aldus Sierhuis.

In defensief opzicht deed de ploeg van Winter het na een lastige eerste helft inderdaad uitstekend. Met name de sterke spits Moise Kean was geregeld een plaag voor de Ajaxdefensie, maar wist het net niet te vinden. “Die snelle tweede treffer hielp en daarna gaven we niets meer weg,” zegt rechtsback Deyovaiso Zeefuik.

De verdediger, die gezien de grootte van de A-selectie op het laatste moment afviel voor het trainingskamp in Portugal, kijkt vol vertrouwen uit naar de volgende Europese ronde. Een voorkeur heeft hij niet. “Het maakt me niet uit wie het wordt. We pakken ze allemaal,” zegt hij vol vertrouwen.

Aanstaande vrijdag wordt bekend tegen wie de ploeg het in de achtste finales mag opnemen. De tegenstander zal dan komen uit het rijtje; FC Barcelona, CSKA Moskou, Dynamo Kiev, Paris Saint-Germain, PSV, Real Madrid, FC Porto of Sevilla. De wedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 21 of woensdag 22 februari.