Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ziyech blijft dit jaar bij Ajax, maar wel als zichzelf

Fans van Hakim Ziyech kunnen gerust zijn: de spelmaker van Ajax denkt niet aan een wintertransfer en wil het seizoen in Amsterdam afmaken. Maar hij is wie hij is en dat verandert sowieso niet.

08 december 2017 - 07:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesc541583a6986ae18a0328536d03b90d7_normal
Ziyech stelt in het AD dat hij niet opeens een andere Hakim moet worden. © Pro Shots

“Ik ben hier op mijn plek en nog niet klaar,” is Ziyech duidelijk in gesprek met het Algemeen Dagblad. Met het WK in Rusland in aantocht is het voor de middenvelder ook handig om verzekerd te zijn van speeltijd. Mocht hij met Marokko een goed toernooi spelen, dan melden de clubs zich vanzelf.

Ziyech stelt daar niet mee bezig te zijn. “Het gaat om presteren met Ajax, fit blijven en dan kan na het seizoen de focus op Marokko en het WK.”

Zondag staat de topper tegen PSV op het programma. Wil Ajax de eredivisie nog een beetje spannend maken, dan moet er gewonnen worden. Gaat het mis, dan neemt het toch al aanwezige chagrijn in de Arena snel toe. Ziyech maakte er al kennis mee. Hij werd uitgefloten en dat beviel hem allerminst.

“Ik vind het niet leuk, maar het raakt me niet,” legt hij uit in het AD. “De ene speler haalt er zijn kracht uit, de ander niet. Als speler moet je nooit je identiteit verliezen. Wat mensen er ook van vinden. Ik ben hoe ik ben, ik speel hoe ik speel. Natuurlijk moet ik mezelf ontwikkelen, maar ik moet niet opeens een andere Hakim worden.”

Dat Ziyech veel risico in zijn passing legt, dat bevalt veel fans prima. Hij denkt altijd vooruit en dat zien we in Amsterdam graag. Iedereen weet wat hij kan en verlangt daarnaar. Het gefluit en gemopper op de tribunes heeft vermoedelijk ook veel te maken met de lichaamshouding in het veld. Wegwerpgebaartjes, gesjok, hangende schouders.

“Ik vind het prima als de buitenwereld er andere dingen bij haalt, maar het is belangrijk dat een voetballer zijn identiteit niet verliest. Dit soort dingen worden er alleen bij gehaald als de resultaten tegenvallen,” stelt Ziyech. Dat is waar, maar als de resultaten goed zijn, dan hangen de schouders niet en zijn er ook geen gebaartjes. Het werkt twee kanten op.

“Het verschil tussen goede en slechte wedstrijden is te groot. Ik weet heel goed dat ik te wisselvallig speel. Maar ik hoef niet altijd goed te spelen om een wedstrijd te beslissen. Als ik denk dat ik een moeilijke bal moet geven, dan geef ik die. Ook al fluit het hele stadion.”

Hopelijk is er zondag vooral reden tot juichen. “Bij toppers komen andere krachten vrij,” weet Ziyech. “Voor de wedstrijd tegen Feyenoord (1-4) waren we ook wisselvallig, maar daar toonden we echt de juiste mentaliteit. Tijdens dat soort wedstrijden krijg je een soort shot door je lichaam. Die kick is bijna niet te beschrijven.”

Het zou mooi zijn als de hele Arena zondag die kick ervaart. Dat betekent namelijk dat het gat is verkleind tot zeven punten.

Lees het hele verhaal van Ziyech in het Algemeen Dagblad via Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >