Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Ajax - Willem II

Ajax sloot de laatste wedstrijd voor de winterstop af met drie punten. De ploeg van het gelegenheidsduo Reiziger–Bogarde had het na een achterstand even lastig, maar stelde daarna orde op zaken (3-1). Het gat met PSV bleef zodoende vijf punten.

24 december 2017 - 15:23
UsershyraDesktopajax_dataimages98def22a48b22cfa465df68aea8b0b08_normal
Doelpuntenmakers Neres en Kluivert kunnen het goed met elkaar vinden. © Pro Shots

Door Floris Roos

Ajax krijgt snel de kansen, maar benut ze niet
Na een kwartier spelen had het zondag 3-0 kunnen staan. Al na twee minuten ging David Neres een fijne een-twee aan met Klaas Jan Huntelaar. De Braziliaan kapte nog eens en schoot toen op de vuisten van Mattijs Branderhorst. Vijf minuten later kreeg Ajax een monsterkans op de openingstreffer toen Hakim Ziyech zijn ploeggenoot Donny van de Beek vrij voor de keeper zette met een prachtige steekbal. Van de Beek nam goed aan, maar joeg de bal veel te wild over. Weer vijf minuten later kreeg Ajax’ nummer zes nog een kans om te scoren. Het schot van dertien meter ging recht in de handen van de Willem II keeper. Ajax zakte daarna behoorlijk ver weg, maar kreeg via Huntelaar (twee keer) en Ziyech toch nog aardige mogelijkheden. Vlak voor rust kwam Ajax nog goed weg toen Andre Onana ruzie had met de bal en deze zo in de voeten van een Willem II’er schoof. Gelukkig wisten de Tilburgers het net ook niet te vinden.

Willem II scoort na rust wel snel…
Waar Ajax in de eerste helft vergat om snel te scoren, liet Willem II bij de start van de tweede helft zien hoe het wel moet als je een grote kans krijgt. Vanuit een counter kwam een voorzet van links en Fran Sol schoot de bal ijskoud achter Onana. Het was voor Ajax het teken een tandje bij te schakelen.

Reiziger en Bogarde wisselen aanvallend
Na de goal van Willem II greep het gelegenheidsduo Michael Reiziger en Winston Bogarde in. Mitchell Dijks werd naar de kant gehaald en Siem de Jong kwam binnen de lijnen. Siem kreeg direct een enorme mogelijkheid toen hij een voorzet van Ziyech bij de tweede paal inkopte. Branderhorst stond een snelle treffer echter in de weg met een katachtige reflex. Ajax leek wakker, want direct na dat moment schoot Justin Kluivert, bij wie tot dat moment nog maar weinig lukte, de gelijkmaker prachtig in de rechterkruising.

Huntelaar krijgt voorkeur, maar Dolberg moet al snel invallen
Het is voor Kasper Dolberg dit seizoen telkens een verrassing of hij aan de aftrap verschijnt of dat Klaas Jan Huntelaar mag starten. Michael Reiziger mocht zondag eenmalig de opstelling maken en koos voor de geslepen Huntelaar. Na 38 minuten spelen moesten die plannen alweer worden aangepast en maakte de Deense spits alsnog zijn opwachting. Huntelaar zat namelijk op het gras, krabbelde op en liep met een blessure direct door naar de kleedkamer. Dolberg zag na negentig minuten zijn naam op het scorebord terug, omdat hij de tweede Ajaxtreffer van dichtbij over de doellijn mocht schuiven. De bedankjes mochten overigens vooral richting Neres, die weer een assist op zijn naam schreef.

Neres met tiende assist en achtste goal van het seizoen
We wisten al dat Neres Ajax’ meest waardevolle aanvaller is dit seizoen en dat maakte de aanvaller ook tegen Willem II weer duidelijk. Op de achterlijn goochelde en kapte de Braziliaan dat het een lieve lust was en bracht de bal daarna voor de goal, waar Dolberg klaar stond om binnen te tikken. Een belangrijke assist, want via de goal van Dolberg kwam Ajax op voorsprong (2-1). Het was voor Neres alweer zijn tiende assist dit seizoen. Na zijn assist schoot hij de 3-1, nipt vanuit buitenspelpositie, zelf tegen de touwen. Daarmee staat de teller bij de rechtsbuiten inmiddels op acht treffers. De publiekswissel door Reiziger en de verkiezing man of the match waren daarom prima te volgen.

Johan Cruijff Arena ernstig leeg…
Al vaker viel dit jaar op dat veel stoeltjes in de Arena onbezet bleven en ook thuis tegen Willem II was het even schrikken op dat punt. Het aantal lege rode of witte stoeltjes was tegen Willem II ook weer groot. Veel Ajaxsupporters lieten de laatste wedstrijd voor de winterstop schieten en dat had ongetwijfeld veel te maken met kerstavondverplichtingen of vakanties. De toeschouwers die wel in de Arena waren, vertrokken met een beetje mazzel met een Ajax kersttrui naar huis. De truien werden tijdens de rust door dames in kerstpakjes het publiek in geschoten met een kanon. Wie geen trui kreeg zal, gezien de drie punten, toch met een tevreden gevoel huiswaarts zijn gegaan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >