Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die ons opvielen tijdens FC Twente - Ajax

Het lukte Ajax niet om te overzomeren in de Europa League, het lukt ook niet om te overwinteren in het toernooi om de KNVB-beker. Opnieuw lukte het niet om tegen FC Twente een voorsprong (0-1) over de streep te trekken, waarna het ook misging vanaf de penaltystip. Er zal, wederom, nog lang nagepraat worden over de wissels die Marcel Keizer toepaste.

20 december 2017 - 22:25
UsershyraDesktopajax_dataimages79894214425225ea1e226f47945a1961_normal
Toen Kluivert scoorde leek het nog een vrij simpel avondje te worden... © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

De wissel van Frenkie...
Je hebt de wissel van Arjen Robben en je hebt nu ook de wissel van Frenkie de Jong. Het leek er sterk op dat Marcel Keizer zijn eigen ploeg tegen Twente uit de wedstrijd wisselde door Frenkie naar de kant te halen. Hij kan als tegenargument inbrengen dat Frenkie ziek was en de wissel dus noodzakelijk.

Misschien was Frenkie eruit ook niet eens het grootste probleem, maar wel het inbrengen van Siem de Jong. Siem heeft moeite om het te belopen, zo zien we de laatste weken. Het gaat allemaal wat traagjes en langs hem heen, waar Frenkie juist tempo brengt en bepaalt. Prompt kwam Ajax niet meer over de middenlijn en rook Twente zijn kans om te scoren tijdens een slotoffensiefje waarin het alles of niets speelde.

Kluiverts schot met rechts
“Ik wil de supporters graag mijn schot met rechts laten zien,” somberde Justin Kluivert een tijdje geleden, toen hij weer eens op de bank moest plaatsnemen. En als hij eens mocht spelen, gebeurde dit standaard op rechts. Langzaam maar zeker koppelt Kluivert kwaliteit aan consistentie. Opnieuw was het raak, opnieuw na een uithaal met rechts! 

Het was een knap schot en misschien niet heel lekker gekeept, maar de blijdschap onder de gemiddelde Ajacied was er niet minder om! Kluivert was sowieso een plaag voor de Twentse verdediging. Het feit dat zijn directe tegenstander, Hidde ter Avest, werd gewisseld, zeg wat dat betreft genoeg. 

Dolberg beter weg van de goal
Hakjes, mooie aannames, buitenkantje wreef, wippertjes, passjes met onderkant voet. Kasper Dolberg deed het. Ook zijn loopacties tijdens Twente - Ajax mochten er zijn. Dat klinkt als de ideale meevoetballende spits en hoewel de Deen veel actiever was dan tijdens een gemiddeld optreden, hij was alleen nooit eens het eindstation van een lekkere aanval. 

Alsof hij zijn neusje voor de goal kwijt is. Het verklaart misschien waarom de Deen dit seizoen pas vier keer doel trof. Hij werd in de noodzakelijke verlenging gewisseld voor Klaas Jan Huntelaar. Het werd een vrij ondankbare invalbeurt voor The Hunter, die vooral met zijn rug naar het doel stond om te kijken naar een Twentse aanvalsgolf.

Ajax treedt aan in sterkste opstelling
Je kunt discussiëren over de beste aanvalsleider van Ajax, maar het is fijn dat de club halverwege het KNVB-bekertoernooi eens aantreedt met zijn sterkste opstelling. Zelfs eerste doelman Andre Onana stond gewoon onder de lat. Dit maar als teken dat Marcel Keizer het duels serieus opnam. Zeer terecht! 

Vorig jaar rond deze tijd vloog een B-ploeg uit de beker na een nederlaag (2-1) tegen SC Cambuur. En hoewel er langzaam lijn in het spel van Ajax komt, is het nog altijd een beetje zoeken naar vastigheden. Die vind je nu eenmaal alleen door regelmatig samen te spelen. En dit bleek ook, helaas werd de lijn weer uit het spel gehaald door de zieke Frenkie de Jong te wisselen en Siem erbij te zetten...

81 procent balbezit in eerste helft
De Ajacieden hadden het bekerduel met FC Twente uitstekend onder controle. Als dit ergens uit bleek, dan wel uit het gemeten percentage balbezit over de eerste 45 minuten. Maar liefst 81 procent van de tijd was er in de eerste helft een Ajacied in balbezit. Het klopt dat de tukkers zich besloten op te houden rond de eigen zestien, maar dan nog. Ajax gaf werkelijk waar geen kans weg en dicteerde het spel. Grappig is dan wel weer dat Justin Kluivert de scorende opende met een schot van pakweg 22 meter.

Minder grappig is dat Twente in de tweede helft een stuk actiever werd en Ajax zelf achteruit begon te dringen. De statistieken van de resterende 75 minuten laten we dan ook maar even zitten, want die zijn lang niet zo florissant meer. Wel staat vast dat Ajax veel meer met het overwicht van de eerste helft had moeten doen, want de kleinst mogelijke marge komt de ploeg toch weer duur te staan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >