Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wil weten hoe de mens achter de speler in elkaar steekt

Wie de nieuwe Ajaxtrainer Erik ten Hag hoort praten over zijn voetbalfilosofie, hoort zaken die mogelijk bekend in de oren klinken. Onze gedachten gaan in ieder geval automatisch richting het gedachtegoed van Louis van Gaal.

28 december 2017 - 14:21
UsershyraDesktopajax_dataimages6a03edc1eeb1acea29187822ca7c17f6_normal
Ten Hag kiest voor elke speler een afzonderlijke benaderingsmethode. © Pro Shots

“Ik geloof in het totale-mens-principe,” liet Ten Hag eerder optekenen in Voetbal International. Het is bekende terminologie waar Van Gaal al jaren prat op gaat. De coaches willen er maar mee zeggen dat het niet louter om de voetballer gaat, maar ook de mens achter de voetballer.

“Om erachter te komen wat de juiste benadering van iemand is, heb je informatie nodig. Het kost tijd om die te verzamelen, maar die tijd moet je erin willen steken. Het is bepalend of iemand het maximale kan presteren,” zegt Ten Hag daarover.

De trainer wil graag weten hoe de mens achter de voetballer in elkaar steekt. “Dat begint met karakters lezen,” aldus de coach eerder in VI. “Als ik iemand zie spelen, kan ik op basis van hoe hij zich beweegt, reageert bij balverlies, een tegengoal of een overtreding, een beeld schetsen van hoe zo’n speler is.”

En precies dat is volgens Ten Hag ontzettend belangrijk in zijn filosofie en benadering. “Als je die dingen weet, dan stuur je daarop in de begeleiding. Bij iedereen kies ik een afzonderlijke benaderingsmethode. Maar dan ben je er nog niet. Je hebt ook te maken met het collectief, hoe al die karakters zich verhouden tot elkaar,” duidt Ten Hag de ingewikkelde puzzel.

De nieuwe man stelt ook dat hij persoonlijke afspraken met zijn spelers maakt, waarmee hij ze steeds confronteert. Het zijn stuk voor stuk interessante teksten die goed overeenkomen met hoe Van Gaal denkt over zaken. “Ik probeer bij spelers altijd te zoeken naar motivatie: wat wil je bereiken en hoe denk je dat te gaan doen?”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >