Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt klassieke buitenspelers niet van deze tijd

Vraag een willekeurige supporter naar ‘het Ajaxsysteem’ en je krijgt doorgaans nog altijd 4-3-3 als antwoord. De club staat nog immer bekend om het klassieke systeem met aanvallers die verdedigers doldraaien vanaf de flanken. Ten Hag heeft daar een interessante mening over.

29 december 2017 - 06:47
UsershyraDesktopajax_dataimagesb2b0a7f5800fc5423faa9093f3a6f47b_normal
Wij zijn best benieuwd naar de plannen van Ten Hag met Ajax. © Pro Shots

In een eerder interview met het Algemeen Dagblad liet Ten Hag zijn licht al eens schijnen over voetballen met klassieke vleugelspelers. Dat leverde aardige teksten op. 

“Voetballen met vleugelspitsen, dat is totaal achterhaald,” stelde de nieuwe Ajaxcoach onomwonden in het AD. “Internationaal maken snelle denkers, fysieke kracht en dribbelaars het verschil. Onze jeugdopleidingen zijn allemaal hetzelfde. Ze voetballen 4-2-3-1 of 4-1-4-1, er zit geen enkele variatie in.” 

Het maakt nieuwsgierig naar de plannen van Ten Hag met Ajax, waar vleugelspelers nog altijd onderdeel van de clubcultuur zijn. Toch zie je ook bij Ajax dat de echte klassieke links- of rechtsbuiten met krijt aan de kicksen al lang niet meer bestaat. David Neres is stijf links en speelt vanaf rechts.

Neres en Justin Kluivert trekken ook veelvuldig naar binnen. Vooral Kluivert heeft daar de laatste wedstrijden veelvuldig succes mee, als hij met rechts op de goal vuurt. Zijn collega Younes werd er meestal om beschimpt, maar dat was vooral omdat de kleine Duitser nog maar weinig succesvol was in zijn acties. Dan is het ‘naar binnen trekken’ plots een probleem.

Neres is ook niet een klassieke Ajaxbuitenspeler, maar wie kijkt naar het rendement van de Braziliaan en de acties die hij maakt, zal zijn schouders ophalen. Tijden veranderen. Om die reden is het interessant om te zien of Ten Hag het aandurft om tegen heilige Ajaxhuisjes te schoppen.

Net als Marcel Keizer zal ook Ten Hag aanvallend meer verlangen van zijn links- en rechtsback, waardoor er meer variatie komt in het aanvalsspel van Ajax en het niet louter aankomt op acties van de buitenspelers. Daley Sinkgraven is zo’n type, maar die zit voorlopig in de lappenmand. Verder is de spoeling tamelijk dun, hoewel er met de Argentijnse linksback Nicolas Tagliafico versterking op komst lijkt.

We kijken dan ook met een schuin oog richting Marc Overmars en zijn verrichtingen op de transfermarkt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >