Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ontslagen zorgden voor slapeloze nachten bij Van der Sar

Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft wakker gelegen van het ‘collectief ontslag’ van donderdag. “Die beslissingen neem je niet lichtzinnig, lig je daar wakker van, maal je daarvan in je bed, heb je het erover met collega’s, uiteindelijk is dan de beslissing genomen.”

22 december 2017 - 22:08
UsershyraDesktopajax_dataimages546276a06f1cde6c91583f36573417b2_normal
Edwin kent zelfs voor zijn vrienden geen genade. © Pro Shots

In de studio van Inside Ajax wordt de oud-doelman herinnerd aan zijn rijke verleden met Dennis Bergkamp, wat het ontslag van laatstgenoemde extra pijnlijk maakt. “Je hebt successen gehad met elkaar, bij Ajax gespeeld met elkaar, bij het Nederlands elftal. Dennis is ook de eerste die mij gebeld heeft om te polsen voor deze functie. Je gaat way back. Alleen denk ik ook als directeur dat je op een goede manier moet samenwerken en dat je voor de toekomst van Ajax de juiste beslissingen moet nemen.”

Hoe het ontslag van Bergkamp precies tot stand is gekomen wil Van der Sar niet verklappen. Over het congé van Marcel Keizer laat de voormalig recordinternational meer los. “We zijn natuurlijk niet over een nacht ijs gegaan. We hebben een moeilijke start gehad. Uiteindelijk leg je de zaken naast mekaar neer: we dachten als clubleiding niet dat dit het ambitieniveau van Ajax verder zou brengen.

“Uiteraard monitor je de hele tijd. De gesprekken heb je gewoon. Een juist moment is er nooit,” reageert Van der Sar wanneer gesteld wordt dat dit wellicht niet het meest logische moment was om de hoofdtrainer te vervangen. “Je kijkt naar de ontwikkeling van het elftal, hoe de trainer reageert, hoe mensen eromheen werken. De resultaten tellen ook mee. En vandaaruit maak je een analyse waarna de beslissing wordt genomen.”

Waar Frenkie de Jong liet weten dat hij het ontslag via een push melding had vernomen, kregen de drie aanvoerders van Ajax wel een belletje. “Ik heb Joël, Lasse en Klaas dit meegedeeld. Je hebt het zelf al speler meegemaakt, dat zijn nooit fijne momenten om te horen. Je hebt wat meegemaakt, de start van het seizoen. Je hebt wedstrijden gespeeld, uitschakelingen, maar ook winstpartijen. Op die manier heb je een band met een trainer, maar ook met een persoon.”

Afsluitend wil Van der Sar het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. “Ze hebben een extreem lastig begin gehad. Dat heeft een vreselijke impact gehad en nog steeds. Het begin was niet goed, uitschakelingen Europees, de competitie begonnen we ook niet goed. Daar kijk je overheen omdat je weet dat je moeilijk zit. Uiteindelijk moet daar verbetering in zijn, en kijk je naar de stappen die in 2018 genomen zouden moeten worden. In onze optiek is het niet goed genoeg.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >