Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB met fans in gesprek over voetballen bij slecht weer

Voetballen doe je voor de supporters in het stadion, niet voor de tv-camera’s die de wedstrijd in de huiskamer brengen. Zo kan het gebeuren dat veel fans zondag behalve voetbal kijken ook tegen de elementen moesten strijden. Was dat wel verantwoord?

10 december 2017 - 21:18
UsershyraDesktopajax_dataimages6f55608dd7d8a75dc78d58d8ca6630d7_normal
Was het misschien beter geweest om Ajax - PSV af te gelasten? © De Brouwer

Door Kevin Van Nunen en Sander Zeldenrijk

Ajax verkocht voor de met 3-0 gewonnen kraker tegen PSV 52.379 kaarten, goed voor een uitverkocht huis. Navraag leerde Ajax Life dat zo’n negenduizend supporters hun stadionstoeltje niet bereikten. De wedstrijd begon een kwartier later.

In die vijftien minuten druppelden nog zesduizend mensen de Johan Cruijff Arena binnen, terwijl er na het eerste fluitsignaal ook nog zo’n tweeduizend Ajacieden binnenkwamen, maar de teller stopte dus bij slechts 43.000 aanwezigen.

Marcel Keizer was duidelijk over het oordeel de topper door te laten gaan. “Ik denk dat we niet hadden moeten spelen. Ik hoop dat alles goed gaat en iedereen veilig thuiskomt. Het had een beslissing moeten zijn dat we allemaal niet zouden spelen. Volgens mij wist iedereen wat eraan zat te komen, maar goed we gaan daar niet over.”

Het grappige is dat de KNHB, de hockeybond dus, vanmorgen vroeg al besloot om alle wedstrijden in de zaal (!) af te gelasten, zodat niemand tegen het geldende advies in de besneeuwde wegen op hoefde om richting bestemming te glibberen en glijden.

Daar komt bij dat enkele honderden uitsupporters van PSV de Johan Cruijff Arena nooit hebben bereikt, terwijl FC Utrecht - Feyenoord eerst werd uitgesteld en pas bij een vol stadion werd afgelast, terwijl supporters ook voor niks onderweg waren naar Sparta - Vitesse.

Scheidsrechter Kevin Blom verbaasde zich onderweg naar de Arena net zo goed over de omstandigheden waaraan hij en anderen werden blootgesteld. Blom stelde berichten te ontvangen van supporters die net als hij vanuit Alphen aan de Rijn richting Amsterdam togen. “Moet echt alles aan de kant om de topper door te laten gaan,” vroeg Blom zich af.

Dit moet misschien wel anders, dit moet sowieso beter. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar dat is het blijkbaar wel. Om in ieder geval van alle onduidelijkheid en gevaren van deze zondag te leren, wil de KNVB in gesprek met supporters. Als aanspreekpunt namens de supporters, gaat de voetbalbond rond de tafel met Supporterscollectief Nederland, waar ook de Supportersvereniging Ajax lid van is.

Het is op dit moment zo geregeld dat de KNVB, samen met de thuisspelende club, verantwoordelijk is voor de situatie op het veld en in het stadion. De lokale overheid gaat over de situatie buiten het stadion.

“Uiteraard staan de KNVB, clubs en de lokale overheid in nauw contact met elkaar als de situatie, zoals in dit geval, hier om vraagt,” stelt de bond op zijn digitale thuis. Hoewel de situatie erom vroeg en diverse instanties (ANWB, KNMI, NS) adviseerden om lekker thuis te blijven en niet op pad te gaan, bleek dit niet voldoende aanleiding om een beetje doortastend te handelen.

Dat moet in de toekomst beter. De KNVB en Supporterscollectief Nederland steken snel de koppen bij elkaar en wie weet wordt dan, met de kennis van nu, afgesproken om het volgende keer anders te doen en wedstrijd sneller af te gelasten, ook als een potje onder een dak wordt gespeeld.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >