Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

AZ-spelers vinden penalty onterecht, Huntelaar juist niet

Zoals zo vaak na een topwedstrijd in de eredivisie zijn er beslissende momenten om over na te praten. Of om zelfs over te discussiëren. Dit keer betreft het de penalty die Klaas Jan Huntelaar kreeg en waaruit Ajax in Alkmaar de belangrijke 1-2 maakte.

18 december 2017 - 09:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesad642d9a9efa399b95c3d7ea68605355_normal
Huntelaar doet het in ieder geval slim, dat staat wel vast. © Pro Shots

Veel kijkers van AZ - Ajax zijn het erover eens dat Danny Makkelie, de scheidsrechter van dienst, een wat warrige wedstrijd floot, waarin je niet constant wist wat er nu wel en niet was toegestaan.

Wat Makkelie niet toestond, was het verdedigen van Pantelis Hatzidiakos in de 49ste minuut ten opzichte van Huntelaar, die zich juist vrij leek te draaien vlak voordat hij naar de grond ging. Dus ja, het was een penalty die stof voor discussie opleverde.

Wat Hatzidiakos betreft, was het helemaal geen strafschop. “Ik hou Huntelaar bij me, dat is heel normaal voor een verdediger om te doen met een spits. Hij valt ineens, de scheids wordt daardoor beïnvloed,” stelt de Griek voor de camera van Voetbal International.

“Het is de keuze van de scheids voor een penalty te fluiten, wat mij betreft was er heel weinig aan de hand. Ik heb hem niet naar de grond getrokken. Ik hou gewoon bij me, dat is normaal. Een schwalbe? Geen idee, ik moet de beelden nog zien.”

Ook Wout Weghorst, sowieso niet echt een groot fan van mannen met fluiten, had bij de NOS het idee dat Ajax een cadeautje kreeg. “Ik hoorde in de kleedkamer van iedereen dat er niet echt veel aan de hand was. Huntelaar pakte hem juist vast. Slim, maar daar heeft de scheids niets mee te maken. Die moet de juiste beslissingen nemen.”

Waar AZ’ers logischerwijs spreken van een onterechte pingel, vindt Huntelaar het juist terecht dat de bal op de penaltystip werd gelegd. “Nou ja, vrij gemakkelijk... De penalty voor AZ was ook vrij gemakkelijk,” countert de tweede spits eerst nog bij Fox Sports.

“De verdediger hield me vast, daardoor kwam ik te laat bij de bal en dan heeft doorlopen weinig zin. De scheidsrechter kan een penalty geven voor vasthouden en dat deed hij,” zo constateerde Huntelaar, die in de eerste helft ook werd neergehaald maar toen geen strafschop kreeg.

Het meest afgewogen oordeel komt misschien nog wel van John van den Brom. “Hatza moet leren zijn handen thuis te houden, zeker tegen dit soort jongens. Je moet nooit de scheids in de gelegenheid stellen om een penalty te geven,” bromt Brom bij Fox Sports.

“Je moet goed staan, maar hij gebruikt zijn handen veel te veel. Daardoor kregen we al een aantal vrije trappen tegen en Ajax heeft de kwaliteit om daar gebruik van te maken. Gelukkig kregen we uit die vrije trappen geen goal tegen, maar dit zijn dingen die we kunnen leren.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >