Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Gewoon een portie leuke statistieken van Ajax - PSV!

Het is absoluut geen zekerheidje dat Ajax even wint van PSV. De overwinning (3-0) van zondag had op geen beter moment kunnen komen. Nou ja, een weekje eerder wellicht. Hoe dan ook, we zijn er blij mee en blikken nog een keertje terug op basis van cijfers!

12 december 2017 - 16:12
UsershyraDesktopajax_dataimagesbe90cf7f5b80e3a7d09b1385eba3f121_normal
Die leuke cijfers worden mede mogelijk gemaakt door Frenkie. En Blom. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

De belangrijkste cijfers stonden op het scorebord en vertelden in een oogopslag het verhaal van de wedstrijd: 3-0! De gemiddelde PSV-supporter zal hier tegenin brengen dat de stand op de ranglijst een ander verhaal vertelt. Geen drie, maar zeven.

Een verschil van zeven punten is belangrijker dan een marge van drie doelpunten. Wie weet wat er in het vervolg van het seizoen nog gebeurt. Er zijn gekkere dingen gebeurd en we zijn allang blij dat de marge geen dertien is, want dan was het allang gespeeld.

Dat is het nu gelukkig nog niet! Ajax rammelde vanaf het eerste moment aan de poort, maar had ruim een uur nodig om een gaatje te vinden in de defensie van PSV. Maar toen het eenmaal was gelukt, stond de poort ook even wagenwijd open en liepen de Ajacieden rap uit naar 3-0.

De grootste eervolle vermelding is uiteraard weggelegd voor Frenkie de Jong, die tot zijn eigen verbazing werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Frenkie blijft bescheiden over alle aandacht en de enorme hype rond zijn persoon, maar dan moet hij maar niet zo’n goede wedstrijd voetballen.

Geen speler noteerde meer succesvolle passes (87), succesvolle dribbels (9) en balveroveringen tijdens Ajax - PSV dan De Jong, die nota bene opereerde als centrale verdediger! Uiteraard wordt een speler met zulke cijfers uitgeroepen tot beste man.

Afbeelding 1: De ranglijst van assistkoningen in de eredivisie tijdens seizoen 2017/2018.

Frenkie gaf ook nog een assist bij de 2-0, al verrichte Lasse Schöne verreweg het meeste werk. Maar interessant is het wel. Vooral ook omdat David Neres de 3-0 van Donny van de Beek voorbereidde. Zo kan het gebeuren dat de volledige topdrie van assistkoningen in de eredivisie nu wordt bezet door Ajacieden. Alireza Jahanbakhsh (AZ) had meer speelminuten nodig voor zijn zes assists dan Frenkie, zodoende.

Ajax   PSV
61% Balbezit 39%
27 Succesvolle dribbels 13
84% Passnauwkeurigheid 72%
74% Passnauwkeurigheid helft tegenstander 61%
274 Passes helft tegenstander 181

Tabel 1: Wat algemene statistieken op basis van Ajax - PSV.

Wat viel er verder op in de Johan Cruijff Arena? Nou, eigenlijk dat Ajax op zo’n beetje alle fronten PSV wist af te troeven. Je ziet het in tabel 1 terug in vrij algemene cijfers als balbezit, maar ook als je dieper inzoomt, komt naar voren dat Ajax duidelijk de bovenliggende partij was.

Afbeelding 2: De succesvolle passes van zondag uitgesplitst per helft, kwartier, 45 en 90 minuten.

Opta Sports heeft voor ons de succesvolle passes per helft, per kwartier 45 en 90 minuten uitgesplitst. Vooral in de fases 1-30 en 46-75 was Ajax gewoonweg superieur aan PSV op het vlak van passing. Ook dat mogen we best toeschrijven aan Frenkie, want hij nam dus 87 van die succesvolle passes voor zijn rekening.

Ajax   PSV
60% Gewonnen duels 40%
17 Intercepties 10
20 Tackles 14
66 Balveroveringen 56

Tabel 2: Een indicatie van het verloop van de meeste duels tijdens Ajax - PSV.

Ajax   PSV
3 Overtredingen Ajax 10
10 Overtredingen PSV 6
1 Gele kaarten Ajax 2
3 Gele kaarten PSV 1

Tabel 3: Onze eerste tabel ooit op dit vlak, het betreft overtredingen tijdens Ajax - PSV.

Het gebeurt niet vaak dat we na een wedstrijd van Ajax inzoomen op overtredingen, maar deze topper geeft daar wel aanleiding voor. We lazen op Teletekst namelijk dat Joël Veltman wel drie keer een rode kaart had kunnen ontvangen. Grappig genoeg maakten alle Ajacieden in de eerste helft samen slechts drie overtredingen.

PSV werd tien keer afgefloten, wat Daniel Schwaab ertoe verleidde om op te merken dat Kevin Blom op de hand van Ajax floot. “Het is de verantwoording van de scheidsrechter om een duidelijke lijn te trekken. Dat is niet altijd gelukt. Ik had het gevoel dat als wij een duwtje uitdeelden er veel sneller een vrije trap werd gegeven, andersom mocht er meer doorgaan,” aldus Schwaab.

Opvallend is wel dat er een duidelijk verschil waarneembaar is tussen de eerste en tweede helft op het gebied van overtredingen. Ajax werd in de eerste 45 minuten nauwelijks afgefloten, terwijl PSV drie gele kaarten in ontvangst nam. In het tweede bedrijf werden juist twee Ajacieden op de bon geslingerd.

Minuut 1-70 Ajax - PSV Minuut 71-90
9 Schoten Ajax 2
2 Schoten op doel Ajax 1
17 Balcontacten in zestien PSV 3
     
0 Schoten PSV 6
0 Schoten op doel PSV 3
10 Balcontacten in zestien Ajax 4

Tabel 4: Hieruit blijkt goed het verschil tussen de eerste 70 minuten en daarna.

We sluiten af met een aardigheidje. Er gebeurde na de 3-0 namelijk iets gek. Het is alsof Ajax alvast op standby ging, omdat de winst binnen was. Kijk maar eens goed naar tabel 4. Het is net alsof de Ajacieden na 72 minuten stopten met voetballen. Er werd geen schot meer op doel gevuurd.

Wellicht was dat voor Jeroen Zoet maar goed ook. De keeper van PSV verrichte namelijk geen enkele redding! De drie schoten die Ajax daadwerkelijk op doel loste, resulteerden in een doelpunt.

Omgekeerd kwam PSV in de eerste 70 minuten tot niet een schot op doel. Uiteindelijk turfden we zes doelpogingen. Dit was voor de lampenclub het laagste aantal in een eredivisieduel sinds 1 december 2013, toen het tot een kwartet kwam tegen Feyenoord.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >