Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajax, de beker en de Strawberry Fields Cup

Een deel van de Ajacieden warmt zich op voor het KNVB-bekerduel met FC Twente, een ander deel kijkt vol spanning naar de Strawberry Fields Cup in Vilnius. Ik hoor bij de eerste groep.

19 december 2017 - 15:13
UsershyraDesktopajax_dataimages5dedc022651467e773f8b1c691f73ff8_normal
Veel Ajacieden én spelers zijn fan van eSports, kijk maar. © Ajax Images

Een paar keer heb ik mezelf min of meer verplicht te kijken naar eSports. Ajax heeft al een tijd een serieus eSports-team, met Koen Weijland en Dani Hagebeuk als Ajacieden op het digitale veld. Het gaat over Ajax, het is allemaal hip and happening en dus wil ik weten wat de aantrekkingskracht is.

Alvast een spoiler in waarschijnlijk de hoogste categorie voor fervente gamers: ik ben niet zo van de computerspelletjes. Maar aangezien je ook fan kunt zijn van eSporters, ik hoor van een collega dat er naar een duel in de eDivisie zomaar 75.000 supporters kijken, doe ik mijn best het te snappen.

Vandaag viel ik online midden in een vriendschappelijk toernooi, de Strawberry Fields Cup 2017. eSporter Koen Weijland is namens Ajax helemaal naar het Litouwse Vilnius afgereisd om zich te meten met clubs als AS Roma, Manchester City en Dynamo Kiev. Manchester City had net met 8-1 klop gekregen van Valencia. Dat vond ik al een ietwat rare uitslag. De rook in de studio was nog aan het optrekken.

Het toernooi is voor liefhebbers live te volgen op Twitch.tv. Twee mannen met koptelefoons op praten de duels aan elkaar, een beetje als de Engelse varianten van Wilfred Genee en Johan Derksen. Wel iets jonger. Ze geven commentaar op de keuzes die eSporters maken en hun de prestaties.

Mijn ongemak slaat om in lichte irritatie als Ruud Gullit de 1-0 scoort voor Ajax.

Ajax en dus Weijland trapte in FIFA18 af tegen Dynamo Kiev. Met spelers als Gareth Bale, Ronaldinho, Roberto Carlos en Antonio Valencia in de ploeg. David de Gea keept. Dat vind ik als Ajacied dan al ongemakkelijk... Kan dat niet met Johan Cruijff, Marko Pantelic, voor mijn part Sunday Oliseh en Edwin van der Sar op doel? 

Mijn ongemak slaat om in lichte irritatie als Ruud Gullit de 1-0 maakt voor Ajax. Als wat later Cristiano Ronaldo (ja, die van Real Madrid) Ajax op 2-2 zet en Dries Mertens namens onze club een penalty probeert te versieren, haak ik af. Is dit Ajax? Wil ik dit onder de naam Ajax? Dit is niet wat ik voel of wil zien bij de naam Ajax. Ik snap het niet. Het is een heel andere wereld, met andere codes.

Ajax is ook een officiële programmeertaal (en nog veel meer in deze wereld), maar daar ga ik ook niet uren naar zitten turen. “Koen is een self-made-speler,” riep een van de commentatoren in de studio. “Hij is er druk mee. Het is soms net als het echte leven, heel hard werken, met live blogs doen, vloggen... Het is 24/7!”

Inderdaad, misschien is dat eSports iets voor de doeners onder ons. Je moet het spelletje zelf spelen om het te snappen, verwacht ik. Dat zeg ik met oprecht veel respect voor Weijland en Hagebeuk en alle liefhebbers van dit digitale Ajax. Maar voor mij is het mijlenver weg van mijn beleving als voetbalsupporter en fan van Ajax. Ik ben te oud voor deze eVariant.

Gelukkig hebben we morgen een mooie pot in de beker voor de boeg, uit tegen FC Twente. Elf tegen elf, zonder Ronaldo maar met Hakim Ziyech. Niet Paolo Maldini die een gele kaart krijgt als Ajacied, maar gewoon Matthijs de Ligt. Heerlijk.

Op echt gras. Dat snap ik.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >