Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vergaande samenwerking tussen Ajax en Guangzhou

Ajax en het Chinese Guangzhou R&F FC tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar. De Chinese topclub wil met de hulp van Ajax de beste jeugdopleiding van China ontwikkelen.

27 november 2017 - 08:52
UsershyraDesktopajax_dataimages2e32a3cdfce2bbe4941bbf76ecfb966d_normal
Ralf Kebsch, Ed Engelkes, Marc Gosselink & Edwin van der Sar poseren in China. © Ajax

Waar dergelijke samenwerkingsverbanden doorgaans vooral commerciële waarde hebben, benadrukt Algemeen directeur Edwin van der Sar op de clubwebsite vooral dat deze samenwerking om voetbal draait.

“Het is goed voor Ajax dat wij dit partnership aangaan met Guangzhou,” stelt Sar. “We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied. Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennia lang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis kunnen delen in deze samenwerking met Guangzhou is goed voor beide clubs.”

Ajax richtte eerder al, speciaal voor dit soort samenwerkingen, de Ajax Coaching Academy op om de kennis van de jeugdopleiding mondiaal te delen. Ajax streeft er naar in meerdere werelddelen vergelijkbare samenwerkingen aan te gaan.

Met de overeenkomst krijgt Ajax nu in China de verantwoordelijkheid om de hele jeugdopleiding van Guangzhou vorm te geven. Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod. Onduidelijk is of de samenwerking ook betekent dat er mogelijk op termijn getalenteerde Chinese spelers naar Amsterdam komen. Het is dus lastig te voorspellen of Ajax er op termijn sportief winst uit kan halen.

Voormalig trainer van Ajax Vrouwen Ed Engelkes wordt de man die de Ajaxfilosofie moet overbrengen op de Chinese staf en de jeugdspelers. Hij is aangesteld als technisch directeur. De Chinese staf waar hij mee gaat werken, wordt ondersteund met een team specialisten vanuit Amsterdam, zo meldt Ajax.

Vanuit China reageert Nicky Wong, Vice President van Guangzhou, opgetogen op de samenwerking. “Ajax is een club met een rijke historie, nationaal en internationaal. Zij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld. Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax heeft waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd. Wij hebben veel vertrouwen in een vruchtbare samenwerking.”

Guangzhou R&F Football Club speelt in de Chinese Super League en eindigde dit jaar op de vijfde plaats. Het team wordt getraind door de Servische coach Dragan Stojković. De club is opgericht in 2011 door Chinese onroerend goed ontwikkelaar R&F.

Met de overeenkomst is een totaalbedrag gemoeid van 10 miljoen euro. Beide clubs hebben de intentie uitgesproken om bij wederzijdse tevredenheid het contract met nog eens vijf jaar te verlengen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >