Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tete voelde zich bij Ajax puur aan de kant gezet

Kenny Tete heeft zijn draai gevonden bij Olympique Lyon en kijkt desgevraagd in ELF Voetbal terug op zijn laatste jaar bij Ajax, waarin hij zijn plekje verloor aan Joël Veltman. De rechtsachter vond dat hij in de basis hoorde, maar Peter Bosz dacht daar anders over.

16 november 2017 - 10:12
UsershyraDesktopajax_dataimages77f80b944f4779483a8a1f7a57fcac80_normal
Tete in duel tijdens het Europa League-treffen tegen FC Kopenhagen. © De Brouwer

“Ik ben puur aan de kant gezet,” vertelt Tete nu vanuit Frankrijk aan ELF Voetbal. In een jaar dat Ajax de harten van de fans sneller deed kloppen, zat de verdediger met een bedrukt gezicht op de reservebank.

Tete begon het jaar onder Bosz nog als basisspeler, maar hij raakte zijn plek al snel kwijt na een bar slechte seizoensopening, waarin ook hij moeite had aan te haken. De trainer husselde het team flink door elkaar en Veltman kwam rechtsback te staan, mede doordat Davinson Sánchez al snel geen discussie meer was als rechter centrale verdediger.

De rechtsback stelt dat hij aanvankelijk wilde bijtekenen in Amsterdam. Hij zag het helemaal zitten. Dat plan gaat echter al vrij rap overboord. “Wie gaat er nou bijtekenen terwijl hij op de bank zit? Ik werd volledig over het hoofd gezien. Voor mij was het duidelijk dat ik voor mezelf moest kiezen,” vertelt Tete.

Uit de teksten van Tete blijkt dat hij er maar weinig begrip voor heeft dat hij zijn plek verloor aan Veltman. Toch was het juist Tete die na een slechte pot tegen PAOK stelde dat hij de tactiek van zijn trainer lastig vond. “Voor mijzelf was het wennen en erg zwaar. Ik moest veel meer op en neer rennen dan normaal. Als we de bal hadden stond ik rechtsbuiten, bij balbezit van PAOK stond ik weer rechtsback. Dat vergt veel energie,” somberde Tete destijds.

Dat Bosz een fijn luxeprobleem had met Veltman en Tete is duidelijk. De teleurstelling bij Tete is heus begrijpelijk, maar feit is ook dat Ajax pas echt lekker ging draaien nadat de trainer de boel overhoop had gegooid. Voor Tete, Gudelj, Riedewald, Bazoer en El Ghazi was dat slecht nieuws, maar op de tribunes werd de sfeer steeds beter.

Tete vond er destijds het zijne van. “Nee, ik geloof niet dat ik een eerlijke kans krijg,” stelde hij dan ook na de Europese uitwedstrijd tegen Legia Warschau. “Je traint goed, je werkt hard. Iedereen weet wat je kan. Als iemand niet in je gelooft of het niet in je ziet zitten, dat is frustrerend,” deelde hij toen met onder andere Ajax Life.

Voor de Ajaxfans heeft de verdediger vanuit Lyon nog een boodschap. “Ik heb ongelooflijk veel steun gekregen van supporters. Zij gaven mij de kracht om niet op te geven maar door te zetten.”

Als belangrijke speler op de bank stond Tete er ook heus als het moest, maar je kunt discussiëren in hoeverre de verdediger wel of niet snel opgaf. De meningen zijn daarover verdeeld. In hoeverre heeft Tete echt willen vechten voor zijn plek op het moment dat hij niet in de plannen van Bosz voorkwam? Hoe vaak keek hij zelfkritisch in de spiegel? Helemaal duidelijk zal het nooit worden. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >