Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Over Ziyech en uitfluiten

Je kunt er van alles van vinden dat Ajaxsupporters tijdens Ajax - Roda JC (5-1) besloten om Hakim Ziyech uit te fluiten, maar over een ding zal iedere stadionganger het eens zijn: dit zat er, helaas, al een tijdje aan te komen.

27 november 2017 - 15:05
UsershyraDesktopajax_dataimages67b56c6a2cfc58b4b7b734e8343c18e2_normal
Als Ziyech doet alsof alles perfect gaat, wordt hij ook op perfectie beoordeeld. © Pro Shots

Ik koester Ziyech, ik vind dat iedere Ajacied dat zou moeten doen, maar ik denk ook dat de speler het zichzelf een stuk gemakkelijker kan maken door openlijk iets zelfkritischer te zijn over zijn optredens in Ajaxshirt. En door iets meer haast te maken met een corner nemen als je 0-1 achter staat. Sommige dingen kunnen nu eenmaal beter.

Het is zeer de vraag of Ajax kampioen wordt, maar als Ziyech geen onderdeel was geweest van de spelersgroep, was het vermoedelijk al helemaal een hopeloze zaak. Toch kon ook Ziyech het verschil niet maken tijdens de drie verloren potjes en voorkwam hij evenmin Europese eliminatie.

De slotfase van het uitduel met Rosenborg BK staat me nog goed voor de geest. Ajax had de grootste moeite om de bal in de ploeg te houden en je zag het fout aflopen. “Als je het niet meer weet, speel je de bal naar Christian Eriksen, die doet er dan wel iets goeds mee,” vertelde Frank de Boer in aanloop naar zijn debuutwedstrijd als trainer.

Ajax won met 0-2 op bezoek bij AC Milan en als de andere tien het even niet wisten, dan kreeg Eriksen de bal. Eriksen en Ziyech zijn beiden spelmaker en als het bij Ajax lekker draait, scoort Ziyech gegarandeerd een 8, maar als het bij Ajax voor geen meter draait, deelt Ziyech net zo goed in de malaise. Ik had in die zin gehoopt dat hij op z’n 24ste iets verder zou zijn en dan een 6,5 kan spelen in plaats van een vijfje.

Ik vermoed dat Ziyech nooit zou zijn uitgefloten als hij iets zelfkritischer is voor een camera of microfoon.

Ziyech leverde in Trondheim namelijk net zo goed ballen in, zoals hij dat tegen Roda JC ook diverse keren op zeer knullige wijze deed. Simpele passes eindigen in de voeten van een tegenstander. Het overkomt hem de laatste duels best regelmatig en hoe blij ik ook ben met alle risico’s die hij in zijn spel legt en de mooie steekpasses die hij verstuurt, soms moet je gewoon even simpel spelen.

Dat weigert Ziyech echter. Balverlies deert hem niet, verkondigt hij, en zijn laatste goal uit een schot van afstand dateert van meer dan een jaar geleden. Maar begin er niet over, want dan reageert hij nogal verongelijkt. Ziyech doet wat Ziyech goed vindt en gaat wat halsstarrig door met afstandsschoten afvuren. Ik heb na een mislukte steekpass geen fluitconcert gehoord. Net als Peter Bosz beschermt ook Marcel Keizer zijn spelmaker naar buiten toe, maar ik hoop dat er intern toch wel degelijk een kritisch nootje wordt gekraakt.

Ik vermoed dat Ziyech nooit zou zijn uitgefloten als hij iets zelfkritischer is voor een camera of microfoon. Als je doet voorkomen dat alles wat jij doet geweldig is – dat is het vaak wel, maar niet altijd – dan word je ook beoordeeld op het tot in perfectie uitvoeren van jouw rol. Zeker als een ‘broodvoetballer’, want Ziyech maakte er nooit een geheim van dat hij niet onder een Ajaxdekbed sliep.

“Beter dan ooit,” lees ik op de cover van Voetbal International, maar de Ziyech van de laatste weken is uiterst grillig. Hij zet ook spelers alleen voor de keeper, maar zou een veel betere voetballer zijn als hij af en toe iets simpeler speelt en minder balverlies lijdt. En mindert met schieten van afstand, als slechts de vraag is hoe ver de bal naast het doel gaat.

Het vervelende fluitconcert voor Ziyech beschouw ik daarom vooral als aansporing. Hij kan stukken beter dan dit, zoals hij in de tweede helft liet zien en waarvoor-ie applaus kreeg van dezelfde supporters die een halfuur eerder zo extreem kritisch waren op de beste speler van hun club.

Ik hoop geen fluitconcerten meer te horen in de richting van Ziyech. Maar ik hoop ook dat hij begrijpt waarom ‘nepsupporters’ hun handen naar de mond brengen. Als dit lukt, is het nog niet te laat voor een win-winsituatie en een staande ovatie.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >