Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onana winnaar in ere herstelde Tonny van Leeuwen-trofee

Topscorers ontvangen vaak genoeg een individuele prijs, keepers komen er maar bekaaid vanaf. Gelukkig wordt de Tonny van Leeuwen-trofee, voor de minst gepasseerde doelman, in ere hersteld. En Andre Onana is de eerste winnaar.

02 november 2017 - 09:44
UsershyraDesktopajax_dataimages3b8709bfa7469f54e9316ae109389c56_normal
Het hele succesverhaal van Onana begon in de Adelaarshorst. © Pro Shots

Ajax pakt de laatste jaren helaas weinig zilverwaar, maar een persoonlijke prijs hier of daar wordt nog wel opgepikt. Dit keer valt Onana in de prijzen. De Kameroener kreeg vorig seizoen de minste tegendoelpunten in de eredivisie te verwerken.

De Ajaxdefensie stond slechts 23 tegengoals toe, net als PSV trouwens, maar hiervan incasseerde Onana er maar twintig omdat Jasper Cillessen de eerste twee potjes nog onder de lat stond. Vandaar dat Onana na het nodige rekenwerk de winnaar blijkt.

De Tonny van Leeuwen-award is, zoals je vast al verwachtte, vernoemd naar Tonny van Leeuwen. De doelman van GVAV kreeg in 1971 een onderscheiding omdat hij toen de minst gepasseerde doelman was, met slechts zeven treffers.

Op de terugweg van de uitreiking kwam Van Leeuwen, in de buurt van Meppel, frontaal in botsing met een vrachtwagen. Van Leeuwen overleefde het ongeluk niet en werd slechts 28 jaar.

Verschillende keepers ontvingen in de jaren daarna 'zijn' prijs, onder wie Heinz Stuy. Op initiatief van de supportersvereniging van FC Groningen en het Dagblad van het Noorden wordt de trofee nu nieuw leven ingeblazen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >