Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Keizer ziet tegen Roda JC pas na rust beweging en lef

Marcel Keizer zag zijn ploeg in een wedstrijd met twee gezichten met 5-1 winnen van Roda JC. De oefenmeester voorkwam een nieuwe crisis door een tussentijdse tactische aanpassing die Ajax veel beter voor de dag liet komen.

26 november 2017 - 15:19
UsershyraDesktopajax_dataimages7f14732230a83b7fa5d75894d1ba5640_normal
Drie goals van Kluivert zorgen tenminste voor vrolijkheid. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Het tussenzinnetje van Robert Molenaar was een mooie. Ajax had wat op te lossen, vatte hij de slechte eerste helft van Ajaxzijde samen. Daarna gaf hij zijn collega Marcel Keizer een compliment voor de wijze waarop de tobbende thuisploeg de wedstrijd naar zich toetrok.

Keizer erkende op zijn beurt dat Ajax tegen de Limburgers twee gezichten toonde. “Er was te weinig beweging en lef. We durfden spelers in de dekking niet aan te spelen en er was ook te weinig beweging aan de zijkanten. En er werd niet goed druk gegeven. Dat hadden we allemaal niet goed voor elkaar en dat leidt dan tot zo’n eerste helft,” mopperde de trainer.

Uiteraard had Keizer ook gezien dat de doorgevoerde tactische wijziging in de rust (rechtsback Deyovaisio Zeefuik maakte plaats voor de creatieve Frenkie de Jong) Ajax beter voor de dag liet komen. Desondanks was het voor de trainer geen optie om vanaf het allereerste fluitsignaal met een 3-4-3-formatie te spelen. “Doe je dat wel vanaf het begin dan zou Robert als tegenzet met vier spitsen kunnen beginnen,” verdedigde hij zijn afwachtende tactische houding.

Hij vervolgt: “In de tweede helft hebben onze buitenspelers heel veel diepte gecreëerd en hebben we mooie goals gemaakt. Dat is het spel zoals we dat bij Ajax willen zien. Vandaag lukte dat 45 minuten, tegen NAC langere tijd. We zijn bezig aan een goede reeks, ook wat betreft het aantal doelpunten. Dat geeft houvast om mee verder te gaan,” analyseerde Keizer de tweede helft.

Op de persconferentie ging het ook over de opkomende backs. Wie goed naar Keizer luisterde, hoorde hem zeggen dat Ajax die eigenlijk niet heeft en dat zo’n speler in de winterstop wel eens een prioriteit zou kunnen zijn, helemaal als de ernst en duur van de knieblessure van Daley Sinkgraven duidelijk is.

Keizer kon nog niet vertellen hoe lang hij zijn sleutelspeler op de flanken moet missen. “Opkomende backs is een item. Zoals Daley speelde tegen Willem II en NAC, daar krijgen wij enorm veel beweging en creativiteit uit. Als Roda het dichtgooit, moet je het daar ook verdienen. Wij hebben uitstekende verdedigers, alleen niet in het overlappen en opkomen.”

Of Ajax volgend weekeinde in Enschede opnieuw in een 3-4-3-formatie zal gaan spelen, is maar de vraag. “We hebben altijd 4-3-3 met de punt naar achteren gespeeld. Vandaag hadden we daar moeite mee. Dit seizoen zijn we ook nog nooit in een 3-4-3-formatie begonnen. Wel in de tweede helft tegen VVV en thuis tegen Vitesse.”

Volgende week krijgen we het antwoord.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >